Ο πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης ότι δεν εκτιμά ιδιαίτερα την πιθανή ταχεία ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ.
«Όποιος έχει ασχοληθεί με την Ουκρανία γνωρίζει ότι πρόκειται για μια χώρα που είναι διεφθαρμένη σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας», είπε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στο γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Augsburger Allgemeine Zeitung, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε σήμερα Πέμπτη.
Παρά τις όποιες προσπάθειες, το Κίεβο δεν έχει ακόμη καταφέρει να ενταχθεί με επιτυχία στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Γιούνκερ προειδοποίησε ότι η ένταξη της Ουκρανίας θα απαιτούσε μαζικές εσωτερικές μεταρρυθμίσεις και δήλωσε ότι η ΕΕ είχε ήδη κακές εμπειρίες από τη διαπραγμάτευση του κράτους δικαίου με νέα μέλη.
«Το να δίνουμε ψεύτικες υποσχέσεις» στους Ουκρανούς σχετικά με την ένταξη στην ΕΕ «δεν θα ήταν καλό ούτε για την ΕΕ ούτε για την Ουκρανία», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.
Ωστόσο, ο Γιούνκερ δεν απέκλεισε τις προοπτικές της Ουκρανίας να επιτύχει την ένταξη, προτείνοντας το ενδεχόμενο μιας μερικής ένταξης για να συμμετάσχει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση. Ο πρώην επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήρε επίσης τις προσπάθειες της χώρας κατά της ρωσικής εισβολής και τις χαρακτήρισε ως υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αξιών.
Τον Αύγουστο, δύο υψηλόβαθμοι Ουκρανοί αξιωματούχοι κατονομάστηκαν ως ύποπτοι για ένα σύστημα υπεξαίρεσης που αφορούσε την προμήθεια ανθρωπιστικής βοήθειας, ενώ ο τότε υπουργός Άμυνας Ολέκσιι Ρέζνικοφ βρέθηκε τον Ιανουάριο στο στόχαστρο για μια σύμβαση τροφοδοσίας του στρατού.
Ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι έχει επικριθεί για την απόφασή του να εξισώσει τη διαφθορά με την προδοσία, κάτι που αξιωματούχοι και παρατηρητές έχουν προειδοποιήσει ότι θα δώσει μεγαλύτερη εξουσία στην κρατική υπηρεσία ασφαλείας.
«Είχαμε κακές εμπειρίες με ορισμένα λεγόμενα νέα μέλη, για παράδειγμα όσον αφορά το κράτος δικαίου», δήλωσε ο Γιούνκερ. «Αυτό δεν μπορεί να επαναληφθεί ξανά».