Oikonomou pisoi
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υπουργός «αντιμετωπίζει» την ακρίβεια με ανακρίβειες…

Εικόνα του άρθρου Ο υπουργός «αντιμετωπίζει» την ακρίβεια με ανακρίβειες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2021, 10:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι ένα πολιτικό φαινόμενο των καιρών μας, με ιδιαίτερη πολιτική ισχύ και πολύ συζητήσιμες, σε ό,τι αφορά την ύπαρξή τους, διοικητικές ικανότητες.

Η χαίνουσα ακρίβεια που έχει έρθει και στην ελληνική αγορά, βρήκε την κυβέρνηση ανήμπορη, έως και απρόθυμη να αντιδράσει.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Γεωργιάδης υποπίπτει συνεχώς σε αντικρουόμενες δηλώσεις και ανακρίβειες. Οι τελευταίες είναι συχνή του συνήθεια, σε διάφορα θέματα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Γεωργιάδης έλεγε πως θα υπάρξει αύξηση τιμών και ότι όλα είναι θέμα «παγκόσμιας οικονομίας». Προέτρεπε δε τους καταναλωτές ότι να αξιοποιήσουν την υπηρεσία e-καταναλωτής για να βρίσκουν πιο φτηνά προϊόντα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα πάρει όσα μέτρα μπορεί».

Στις 21 Οκτωβρίου, ο κ. Γεωργιάδης άλλαξε «γραμμή». Είπε ότι ακρίβεια υπάρχει γιατί γίνεται σύγκριση με το 2020, αλλά αυτό είναι λάθος γιατί η αγορά ήταν κλειστή και ο πληθωρισμός, αρνητικός. «Όχι, δεν υπάρχει ακρίβεια αν συγκρίνεις τις τιμές με το 2019» έλεγε τότε.

Χτες, 12/12, ο κ. Γεωργιάδης έκανε άλλη μια οικονομική ακροβασία: Διατύπωσε την άποψη ότι «αν εξαιρέσεις το κόστος της ενέργειας, δεν υπάρχει καμία πραγματική αύξηση σε κανένα προϊόν στην Ελλάδα».

Μάλλον ο υπουργός δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερη επαφή με την αγορά, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Νοέμβριο σημείωσε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Οι τιμές σε τομείς όπως η διατροφή είναι αυξημένες και σε σχέση με το 2019, οπότε ο ισχυρισμός του κ. Γεωργιάδη είναι ανακριβής. Ο γενικός δείκτης αναφοράς τον Νοέμβριο του 2021 είναι 104,35 και ο αντίστοιχος του 201 είναι 100,31.

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ ανατρέπει και τη θεωρία ότι αυξήθηκε μόνο η ενέργεια. Έχουν σημειωθεί αυξήσεις 0,8% στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής , μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες και 0,2% στην ομάδα «διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες». Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι στη «στέγαση», κατά  5,6% στην ομάδα, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρακολουθεί βασικά τις τιμές να αυξάνονται και δεν παίρνει κάποια σημαντική πρωτοβουλία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, λόγω της πολιτικής του αντίληψης…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back