Λυκ πίσω
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο υπουργός «αντιμετωπίζει» την ακρίβεια με ανακρίβειες…

Εικόνα του άρθρου Ο υπουργός «αντιμετωπίζει» την ακρίβεια με ανακρίβειες…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/12/2021, 10:33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Άδωνης Γεωργιάδης είναι ένα πολιτικό φαινόμενο των καιρών μας, με ιδιαίτερη πολιτική ισχύ και πολύ συζητήσιμες, σε ό,τι αφορά την ύπαρξή τους, διοικητικές ικανότητες.

Η χαίνουσα ακρίβεια που έχει έρθει και στην ελληνική αγορά, βρήκε την κυβέρνηση ανήμπορη, έως και απρόθυμη να αντιδράσει.

Ο καθ’ ύλην αρμόδιος κ. Γεωργιάδης υποπίπτει συνεχώς σε αντικρουόμενες δηλώσεις και ανακρίβειες. Οι τελευταίες είναι συχνή του συνήθεια, σε διάφορα θέματα.

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο κ. Γεωργιάδης έλεγε πως θα υπάρξει αύξηση τιμών και ότι όλα είναι θέμα «παγκόσμιας οικονομίας». Προέτρεπε δε τους καταναλωτές ότι να αξιοποιήσουν την υπηρεσία e-καταναλωτής για να βρίσκουν πιο φτηνά προϊόντα.

Στις 5 Σεπτεμβρίου πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση «θα πάρει όσα μέτρα μπορεί».

Στις 21 Οκτωβρίου, ο κ. Γεωργιάδης άλλαξε «γραμμή». Είπε ότι ακρίβεια υπάρχει γιατί γίνεται σύγκριση με το 2020, αλλά αυτό είναι λάθος γιατί η αγορά ήταν κλειστή και ο πληθωρισμός, αρνητικός. «Όχι, δεν υπάρχει ακρίβεια αν συγκρίνεις τις τιμές με το 2019» έλεγε τότε.

Χτες, 12/12, ο κ. Γεωργιάδης έκανε άλλη μια οικονομική ακροβασία: Διατύπωσε την άποψη ότι «αν εξαιρέσεις το κόστος της ενέργειας, δεν υπάρχει καμία πραγματική αύξηση σε κανένα προϊόν στην Ελλάδα».

Μάλλον ο υπουργός δεν πρέπει να έχει ιδιαίτερη επαφή με την αγορά, καθώς σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή το Νοέμβριο σημείωσε αύξηση 4,8% έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2020 με το 2019.

Οι τιμές σε τομείς όπως η διατροφή είναι αυξημένες και σε σχέση με το 2019, οπότε ο ισχυρισμός του κ. Γεωργιάδη είναι ανακριβής. Ο γενικός δείκτης αναφοράς τον Νοέμβριο του 2021 είναι 104,35 και ο αντίστοιχος του 201 είναι 100,31.

Επίσης, η ΕΛΣΤΑΤ ανατρέπει και τη θεωρία ότι αυξήθηκε μόνο η ενέργεια. Έχουν σημειωθεί αυξήσεις 0,8% στην ομάδα «διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε: άλλα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής , μοσχάρι, χοιρινό, αρνί και κατσίκι, πουλερικά, νωπά ψάρια, τυριά, νωπά φρούτα, λαχανικά διατηρημένα ή επεξεργασμένα, πατάτες και 0,2% στην ομάδα «διαρκή αγαθά-Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού, οικιακές υπηρεσίες». Οι μεγαλύτερες αυξήσεις είναι στη «στέγαση», κατά  5,6% στην ομάδα, λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε ηλεκτρισμό, φυσικό αέριο.

Ο υπουργός Ανάπτυξης παρακολουθεί βασικά τις τιμές να αυξάνονται και δεν παίρνει κάποια σημαντική πρωτοβουλία. Δεν θα μπορούσε άλλωστε, λόγω της πολιτικής του αντίληψης…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back