Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και είναι βαρύς!

Εικόνα του άρθρου Ο χειμώνας είναι ήδη εδώ και είναι βαρύς!
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/08/2022, 22:00
ΓΙΑΝΝΕΝΑ - ΓΡΑΜΜΑΤΑ ΣΤΟΝ «ΤΥΠΟ»

 Του Θ. Οικονόμου, πρώην βουλευτή Ιωαννίνων, μέλους της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

 

Η ελεγχόμενη πληροφόρηση  και τα ψέματα δεν μπορούν να κρύψουν την θλιβερή πραγματικότητα.

Η ακρίβεια, ο πληθωρισμός, η φτώχεια, η ενεργειακή κρίση, οι νεκροί της πανδημίας, τα καμένα δάση, τα χιλιάδες παιδιά εκτός ΑΕΙ, το υπέρογκο δημόσιο χρέος, η εξωτερική πολιτική που προοιωνίζεται εθνικό ακρωτηριασμό είναι τα αποκαΐδια της τρίχρονης διακυβέρνησης Μητσοτάκη. Οι υποκλοπές και οι παρακολουθήσεις επιβεβαιώνουν την ανασφάλεια, τον πανικό και την κατάρρευση τους.

-Η Ελλάδα κατατάσσεται ως δεύτερη χώρα , μετά τη Βουλγαρία, με το ψηλότερο ποσοστό φτώχειας  στην ΕΕ, τα τελευταία στοιχεία της ΕΛ ΣΤΑΤ δείχνουν το 29,5 % του πληθυσμού, δηλαδή 3 εκατομμύρια συμπολίτες μας περίπου να είναι στο όριο της φτώχειας ή του κοινωνικού αποκλεισμού.

-Μετά από 25-30 χρόνια ο πληθωρισμός κινείται σε διψήφια νούμερα 11,5% τον Ιούλιο, 3,4% πάνω από το μέσο όρο της Ευρωζώνης, αποτέλεσμα της συνεχούς  ανόδου των τελευταίων 15 μηνών .

-Στους τελευταίους 12 μήνες, το κόστος της ενέργειας παρά την απάτη των fuel και power pass εκτινάχθηκε:

  • του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 56%,
  • των καυσίμων, κατά 33%,
  • του φυσικού αερίου κατά 179%,
  • του πετρελαίου θέρμανσης κατά 65% την περσινή χρονιά, για φέτος ίδωμεν.

-Ο ενεργειακός πληθωρισμός αυξήθηκε στην Ελλάδα 62%, ενώ στην ΕΕ 39%. Αυτή η διαφορά του 23%, 2,2 δις ευρώ σε χρήματα είναι τα "ουρανοκατέβατα" υπερκέρδη που ψάχνουν τάχα ακόμα να φορολογήσουν. Ματώνουν τα νοικοκυριά για να ανεβαίνουν οι μετοχές , κυρίως της ΔΕΗ του Στάσση και των golden boys.

- Από τη μέρα που ξέσπασε η πανδημία, η χώρα μας μετράει πάνω από 31.500 νεκρούς. Οι πιο πολλοί εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, παρόλο που είχε παραλάβει σχετική έρευνα, ούτε αυτό το γνώριζε ο Πρωθυπουργός... Αλλά και σήμερα παρά το καθησυχασμό της κυβέρνησης η πανδημία συνεχίζει να είναι εξοντωτική, αφού 50 συμπολίτες μας χάνουν καθημερινά τη ζωή τους.

- Το 2021 κάηκαν πάνω από 1.300.000 στρέμματα δάσους, κυρίως στην Βόρεια Εύβοια. Η καταστροφή είναι η χειρότερη από το 2008 και προσεγγίζει το άθροισμα των καμένων εκτάσεων από το 2008 έως το 2020. Το φετινό καλοκαίρι έχουν καεί άλλα 400.000 στρέμματα.

- Οι υποψήφιοι που έμειναν εκτός ΑΕΙ το 2021 και το 2022 φτάνουν τις 75.000 , λόγω της ελάχιστης βάσης εισαγωγής.

Βορά και αυξημένη πελατεία στα ιδιωτικά κολέγια, αν οι γονείς έχουν τη δυνατότητα , αν όχι στον κοινωνικό βάλτο της στασιμότητας ή κι ακόμη χειρότερα στο κοινωνικό περιθώριο.

- Η εξωτερική πολιτική προσκολλημένη στο δόγμα «πιστοί και δεδομένοι στους συμμάχους» , δεν φέρνει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς όλο και περισσότερο οι σύμμαχοι τηρούν ίσες αποστάσεις με την Τουρκία, και μας κοστίζει πανάκριβα. Επείγει να επιστρέψουμε στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Να γίνουμε εκ νέου πόλος σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή με προώθηση των διπλωματικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου.

- Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομικών, το δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε το Μάρτιο στα 395 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 7 δις από το Δεκέμβριο του 2021. Δεδομένου ότι δεν έχουμε αποπληρωμές, ο δανεισμός δείχνει τα ελλείμματα του κρατικού προϋπολογισμού. Είναι με διαφορά το ψηλότερο δημόσιο χρέος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έπεται η Ιταλία..

Συνεπώς είναι εκ των ων ουκ άνευ η πολιτική αλλαγή. Είναι αυτό που χρειάζεται άμεσα , εδώ και τώρα η κοινωνία . Κι όχι απλώς μια τυπική εναλλαγή εξουσίας, αλλά ανάταξη της μεταπολιτευτικής δημοκρατίας , των θεσμών και επανεκκίνηση της οικονομίας και του παραγωγικού προτύπου. Προοδευτικές πολιτικές με επίκεντρο τον άνθρωπο, με επιστροφή του κοινωνικού κράτους. Ανακούφιση από τους υπέρογκους λογαριασμούς, τις ψηλές τιμές, την καθημερινή ανασφάλεια.

Πρέπει να πείσουμε ότι τα πράγματα μπορούν να πάνε αλλιώς. Σε αντίθεση με την κυβέρνηση Μητσοτάκη που ενδιαφέρεται μόνο για τα καρτέλ των χορηγών, εμείς είμαστε υπέρ της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, της Δημοκρατίας και των δυνατοτήτων του λαού μας.

Εδώ και τώρα Αλλαγή.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back