ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ κέρδισε το δικαίωμα στην έφεση

Εικόνα του άρθρου Ο Τζούλιαν Ασάνζ κέρδισε το δικαίωμα στην έφεση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 20/05/2024, 17:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τζούλιαν Ασάνζ μπορεί να ασκήσει νέα έφεση κατά της έκδοσής του στις ΗΠΑ με την κατηγορία της διαρροής στρατιωτικών μυστικών και θα μπορεί να αμφισβητήσει τις διαβεβαιώσεις των Αμερικανών αξιωματούχων σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής της δίκης εκεί.

Το Μάρτιο, το δικαστήριο του Λονδίνου, το High Court είχε επιτρέψει προσωρινά στον 52χρονο Ασάνζ να προχωρήσει στην προσφυγή. Όμως έδωσε στις ΗΠΑ την ευκαιρία να παράσχουν ικανοποιητικές διαβεβαιώσεις ότι δεν θα επιδιώξουν να του επιβληθεί η ποινή του θανάτου και θα του επιτρέψουν να επικαλεσθεί σε δίκη το δικαίωμά του στην ελευθερία του λόγου βάσει της Πρώτης Τροπολογίας.

Σε μια σύντομη απόφαση, δύο υψηλόβαθμοι δικαστές ανακοίνωσαν ότι οι διαβεβαιώσεις, που δόθηκαν από τις ΗΠΑ, δεν είναι επαρκείς και πρόσθεσαν ότι θα επιτρέψουν να προχωρήσει η προσφυγή του Ασάνζ.

Ο Ασάνζ δεν ήταν στο δικαστήριο για λόγους υγείας, δήλωσε η νομική του ομάδα, αλλά μεταξύ των παρευρισκομένων ήταν η σύζυγός του, Στέλλα, και ο πατέρας του, Τζον Σίπτον.

Ο Κρίστιν Χράφνσσον, ο αρχισυντάκτης του WikiLeaks, δήλωσε μετά την απόφαση ότι υπάρχει «επιτέλους μια αχτίδα ελπίδας» για τον Ασάνζ και ότι οι δικηγόροι του θα πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν επίσης να πιέσουν για την αποφυλάκισή του με εγγύηση.


ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3