Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

​Ο Τσίπρας βλέπει πολιτικούς αρχηγούς για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο

Εικόνα του άρθρου ​Ο Τσίπρας βλέπει πολιτικούς αρχηγούς για συνταγματική αναθεώρηση και εκλογικό νόμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 19/06/2016, 21:34
ΕΛΛΑΔΑ

Η συνταγματική αναθεώρηση και ο εκλογικός νόμος θα βρεθούν στο επίκεντρο της συνάντησης που αναμένεται να έχουν στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, έχοντας στα χέρια του και την πρόσφατη απόφαση της ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο, θα έχει κατ’ ιδίαν διερευνητικές συναντήσεις για τα δύο παραπάνω θέματα και με τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς, πλην της Χρυσής Αυγής,

Σύμφωνα με πληροφορίες από το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού, το πρόγραμμα των συναντήσεων του κ. Τσίπρα με τους πολιτικούς αρχηγούς έχει ως εξής:

-Την Τρίτη, θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

-Την Πέμπτη, εκτός από τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, θα συναντηθεί διαδοχικά με τον γ.γ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα και την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φώφη Γεννηματά.

-Την Παρασκευή, θα συναντηθεί με τον επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρο Θεοδωράκη, και τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη.

Πηγές της Συγγρού αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει στη συνάντηση κυρίως για να συζητήσει με τον κ. Τσίπρα τη συνταγματική αναθεώρηση και δευτερευόντως για τον εκλογικό νόμο, προσθέτοντας ότι οι θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ξεκάθαρες.

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ

Και πριν ανακοινωθεί επίσημα το πρόγραμμα Συγγρού και Μαξίμου επέλεξαν να αντιπαρατεθούν σε υψηλούς τόνους. Από την αξιωματική αντιπολίτευση σχολίασαν ότι «στόχος της κυβέρνησης είναι να στερήσει από τη Ν.Δ. την αυτοδυναμία, καθώς η νίκη είναι δεδομένη όποτε και να γίνουν οι εκλογές».

«Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές», ανέφεραν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.

Τα εν λόγω σχόλια προκάλεσαν την αντίδραση του Μαξίμου που παρατήρησε ότι κάποιοι χάνουν την ψυχραιμία τους και φορτωμένοι με άγχος ξεκίνησαν τα παραπολιτικά από σήμερα, παρά το γεγονός ότι οι επίσημες ανακοινώσεις για τις συναντήσεις θα γίνουν τη Δευτέρα.

«Κατανοούμε την πίεση, το αδιέξοδο και τους φόβους ‘κύκλων’ της ΝΔ», αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού και συμπληρώνει ότι «διοχετεύουν, ανωνύμως, στα ΜΜΕ διάφορες ηρωικές εκφράσεις από γουέστερν σπαγγέτι (‘Ο κ. Τσίπρας θα χάσει με τον ίδιο εκλογικό νόμο που κέρδισε δυο φορές’…)». 

Η απάντηση του Μαξίμου στις διαρροές από τη Συγγρού είναι: «Επειδή, όπως φαίνεται, θα περάσουν πολλές αναμετρήσεις μέχρι ο κ. Μητσοτάκης να κερδίσει εκλογές, μήπως, στο μεταξύ, να σκεφτούμε με κριτήριο, τι είναι ωφέλιμο για τον τόπο και ποιες αλλαγές είναι ώριμες για το πολιτικό σύστημα;». 

Από τα υπόλοιπα κόμματα το Ποτάμι πήρε θέση υπέρ της ενισχυμένης αναλογικής ενώ το ΚΚΕ δεν δέχεται ούτε το πλαφόν του 3%, ούτε το σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών. 

Για να ισχύσει ο νέος εκλογικός νόμος από τις επόμενες εκλογές είναι αναγκαία η διασφάλιση της πλειοψηφίας των δύο τρίτων στη Βουλή (200 βουλευτών).  

ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ

Στην τελευταία συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας (ΠΓ) του ΣΥΡΙΖΑ συζητήθηκε και αποφασίστηκε η κυβέρνηση να επιδιώξει την επίτευξη ευρύτερων συναινέσεων για τον εκλογικό νόμο. Στη συνέχεια, στις 25 και 26 Ιουνίου, αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να οριστικοποιήσει την πρόταση για τον εκλογικό νόμο

Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή: α) την αλλαγή του εκλογικού νόμου με την καθιέρωση συστήματος απλής αναλογικής, που θα διασφαλίζει την ελεύθερη και ανόθευτη έκφραση της λαϊκής βούλησης, β) το άνοιγμα μιας πλατιάς διαδικασίας διαλόγου για την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, με στόχο ένα νέο Σύνταγμα και με ορίζοντα το 2021.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back