ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο τουρισμός θέλει και την ψηφιακή του εικόνα

Εικόνα του άρθρου Ο τουρισμός θέλει και την ψηφιακή του εικόνα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/06/2018, 18:40
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πριν από έναν μήνα η Ελλάδα έγινε το 20ο μέλος του Digital Skills and Jobs Coalition στην Ευρώπη, με την  υπογραφή του σχετικού συμβολαίου συνεργασίας για τη χρηματοδότηση δράσεων. Η επίσημη εκκίνηση του «εθνικού σχεδίου για την ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων» έγινε στα Γιάννενα, στο ξενοδοχείο Du Lac, από την υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγα Γεροβασίλη. Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν το υπουργείο που εκπόνησε το εθνικό σχέδιο.

«Η ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων συμβάλλει στη μείωση της ανεργίας και στην αύξηση της παραγωγικότητας» τόνισε από το βήμα της εκδήλωσης η κ. Γεροβασίλη, ευχαριστώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για όλες τις προσπάθειές της προς την κατεύθυνση ανάπτυξης της χώρας. Τον λόγο αμέσως μετά πήρε ο εκπρόσωπος του Γραφείου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα Γιώργος Μαρκοπουλιώτης, ο οποίος, αφού έδωσε τα συγχαρητήριά του στην κ. Γεροβασίλη για τη δημιουργία του «ελληνικού συνασπισμού», ανέφερε ότι «το 43% των πολιτών στην Ευρώπη έχει ανεπαρκές επίπεδο ψηφιακών δεξιοτήτων. Δεν είναι πολυτέλεια οι ψηφιακές δεξιότητες, αλλά ανάγκη» τόνισε προσθέτοντας ότι τα της ψηφιακής εκπαίδευσης αποτελούν μία από τις βασικές προτεραιότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κάτι που αντικατοπτρίζεται και στον νέο προϋπολογισμό.


Ένα σημαντικό σκέλος της εκδήλωσης ήταν η ανακοίνωση της συνεργασίας της Περιφέρειας Ηπείρου με την Google Hellas (σ.σ. έχει προηγηθεί ανάλογη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης) στον τουριστικό τομέα, υπό την αιγίδα του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Επί της ουσίας η Google έρχεται να επεκτείνει τις δράσεις του προγράμματός της Grow Greek Tourism Online το οποίο είχε ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο του 2014, σε συνεργασία με το υπουργείο Τουρισμού κι άλλους φορείς. «Θα κάνουμε την Ήπειρο έναν δημοφιλή τουριστικό προορισμό» κατέληξε η κ. Γεροβασίλη.


Τι αφορά λοιπόν η συνεργασία Περιφέρειας Ηπείρου και Google; Τη βελτίωση της ψηφιακής εικόνας των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τουριστικό τομέα, με στόχο την επέκταση της τουριστικής σεζόν στην περιοχή. Ειδικοί σύμβουλοι της Google, οι αποκαλούμενοι online advisors, θα παρέχουν σε επαγγελματίες δωρεάν ομαδικά σεμινάρια και προσωπικές συναντήσεις για την ενίσχυση της διαδικτυακής παρουσίας της επιχείρησής τους μέχρι τέλος του χρόνου (περισσότερες πληροφορίες g.co/greektourism/epirus). Παράλληλα, υπάρχουν και τα online μαθήματα στην πλατφόρμα  Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καταχωρήσουν επιπλέον τις επιχειρήσεις τους, χωρίς κόστος, στους χάρτες και στη μηχανή αναζήτησης της Google, όπως και να δημιουργηθεί μια φωτογραφική απεικόνιση 360ο της επιχείρησής τους μέσω της πλατφόρμας Google Street View.  Το πρώτο ομαδικό σεμινάριο, όπως ανακοινώθηκε, θα γίνει στις 27 Ιουνίου, στα Γιάννενα, στο συνεδριακό κέντρο της Περιφέρειας Ηπείρου.

Το πεδίο της Ηπείρου δεν είναι άγνωστο στην Google, καθώς ήδη τα προηγούμενα χρόνια έχει κάνει εκπαίδευση σε 800 επαγγελματίες σε πόλεις και χωριά  όπως και σε 1200 φοιτητές και αποφοίτους σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Η country marketing manager της Google στην Ελλάδα, Μαρία Φουντά αναφέρθηκε σε μελέτες που δείχνουν ότι οι περισσότεροι επαγγελματίες, μετά την εκπαίδευσή τους, επιβεβαιώνουν θετικά εμπορικά αποτελέσματα. Η συνολική εκτίμησή της ήταν δε, ότι στον ψηφιακό χώρο μπορούν να δημιουργηθούν πάνω από 100.000 θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα. Η κ. Φουντά ανακοίνωσε ακόμη ότι η Google Hellas θα συνεργαστεί και με το σωματείο «Διάζωμα» για την πολιτιστική διαδρομή στα αρχαία θέατρα της Ηπείρου. 

 

«ΨΗΦΙΑΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ» ΓΙΑ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΕΟΥΣ ΠΤΥΧΙΟΥΧΟΥΣ

Πέραν της συνεργασίας με τη Google, το εθνικό σχέδιο δράσης για τις ψηφιακές τεχνολογίες και την απασχόληση, περιλαμβάνει και το ευρωπαϊκό πιλοτικό πρόγραμμα «Ψηφιακή Ευκαιρία», στο οποίο αναφέρθηκε τόσο ο κ. Μαρκοπουλιώτης όσο και ο Χρήστος Κοκκάλας, προϊστάμενος Τμήματος Καινοτομίας και Βέλτιστων Πρακτικών του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης. Πρόκειται για διασυνοριακές πρακτικές ασκήσεις για φοιτητές και νέους πτυχιούχους για την περίοδο 2018-2020. Οι ασκούμενοι της «Ψηφιακής Ευκαιρίας» θα ενισχύσουν τις δεξιότητές τους σε τομείς όπως κυβερνοασφάλεια, μαζικά δεδομένα, κβαντική τεχνολογία, νοημοσύνη των μηχανών, ψηφιακό μάρκετινγκ και ανάπτυξη λογισμικού. Στο όλο σχέδιο συμμετέχουν διάφορες εταιρίες στην Ευρώπη. Το πιλοτικό σχέδιο θα χρηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα «Ορίζων 2020» και θα υλοποιηθεί μέσω του Erasmus+. Προβλέπεται ένα επίδομα 500 ευρώ για κάθε συμμετέχοντα.

Όπως είπε ο κ. Μαρκοπουλιώτης, το πιλοτικό αυτό πρόγραμμα προέκυψε από τη διαπίστωση ότι «πάνω από το 40% των επιχειρήσεων στην Ευρώπη που αναζητούν ειδικούς στις νέες τεχνολογίες, λένε ότι δεν μπορούν να βρουν τους σωστούς ανθρώπους».

Στην εκδήλωση, εκ μέρους της Περιφέρειας Ηπείρου, χαιρετισμό απηύθυνε ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Βασίλης Γοργόλης (ο περιφερειάρχης Αλέκος Καχριμάνης, ο οποίος θα έκανε χαιρετισμό, απουσιάζει στην Αθήνα).

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back