ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Τιτανικός θα αποκαλύψει τα μυστικά του;

Εικόνα του άρθρου Ο Τιτανικός θα αποκαλύψει τα μυστικά του;
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/05/2023, 14:19
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Περισσότεροι από 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους όταν το πλοίο προσέκρουσε σε παγόβουνο στο παρθενικό του ταξίδι από το Σαουθάμπτον στη Νέα Υόρκη.

Σήμερα το πιο διάσημο ναυάγιο του κόσμου, που βρίσκεται σε βάθος 3.800 μέτρων στον Ατλαντικό αποκαλύφθηκε όπως ποτέ πριν. Με τη βοήθεια της χαρτογράφησης σε μεγάλα βάθη παρουσιάστηκε η πρώτη ψηφιακή απεικόνιση σε πλήρες μέγεθος του Τιτανικού.

Η ελπίδα των ειδικών είναι τώρα ότι η τρισδιάστατη άποψη ολόκληρου του πλοίου, θα ρίξει νέο φως στο τι ακριβώς συνέβη στο υπερωκεάνιο, το οποίο βυθίστηκε το 1912.

«Υπάρχουν ακόμη ερωτήματα, βασικά ερωτήματα, που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πλοίο», δήλωσε στο BBC News ο Πάρκς Στίβενσον, αναλυτής του Τιτανικού.

Είπε ότι το μοντέλο αποτελεί «ένα από τα πρώτα σημαντικά βήματα που θα επιτρέψει στους ειδικούς να αξιοποιήσουν στοιχεία για να διερευνήσουν τι ακριβώς συνέβη στο πλοίο -χωρίς να βασίζονται σε εικασίες». 

Η σάρωση πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2022 από τη Magellan Ltd, μια εταιρεία χαρτογράφησης βαθέων υδάτων, και την Atlantic Productions, η οποία γυρίζει ένα ντοκιμαντέρ για το έργο.


Τα υποβρύχια, τα οποία ελέγχονταν εξ αποστάσεως από μια ομάδα που επέβαινε σε ένα εξειδικευμένο πλοίο, πέρασαν περισσότερες από 200 ώρες ερευνώντας το μήκος και το πλάτος του ναυαγίου.

Πήραν περισσότερες από 70.000 εικόνες από κάθε γωνία, δημιουργώντας μια ακριβή τρισδιάστατη αναπαράσταση.

Η σάρωση δείχνει τόσο την κλίμακα του πλοίου, όσο και κάποιες μικρολεπτομέρειες, όπως ο σειριακός αριθμός σε μία από τις προπέλες.

Η πλώρη, που τώρα καλύπτεται από σκουριά, εξακολουθεί να είναι άμεσα αναγνωρίσιμη ακόμη και 100 χρόνια μετά τη συντριβή του πλοίου.

Η πρύμνη όμως, είναι ένα χάος από μέταλλο. Αυτό το τμήμα του πλοίου κατέρρευσε καθώς έπεσε στον πυθμένα της θάλασσας.

Αντικείμενα είναι διάσπαρτα, μεταξύ των οποίων περίτεχνα μεταλλικά έργα από το πλοίο, αγάλματα και κλειστά μπουκάλια σαμπάνιας. Υπάρχουν επίσης προσωπικά αντικείμενα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων παπουτσιών.

Η θάλασσα επιβαρύνει το ναυάγιο, τα μικρόβια το κατατρώγουν και τμήματα του αποσυντίθενται. Οι ιστορικοί γνωρίζουν καλά ότι ο χρόνος τελειώνει για την πλήρη κατανόηση της ναυτικής καταστροφής.

Αλλά η σάρωση «παγώνει» τώρα στο χρόνο το ναυάγιο και θα επιτρέψει στους ειδικούς να μελετήσουν κάθε μικροσκοπική λεπτομέρεια. Η ελπίδα είναι ότι ο Τιτανικός μπορεί ακόμη να αποκαλύψει τα μυστικά του.

Πηγή: BBC. Φωτογραφίες: Twitter



ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back