ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O σωτήριος «ΦιλόΔημος»

Εικόνα του άρθρου O σωτήριος «ΦιλόΔημος»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/09/2018, 00:57
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Δήμοι και ΔΕΥΑ της χώρας συνεχίζουν να παίρνουν «προίκα» από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» του υπουργείου Εσωτερικών. Ο «ΦιλόΔημος» μέχρι το 2022 θα διαθέσει 2,3 δις ευρώ. Κονδύλια που εξασφαλίστηκαν μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, τα οποία θα αποπληρωθούν από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων χωρίς να επιβαρυνθούν οι Δήμοι.

Το πρόγραμμα που έρχεται να δώσει μια μεγάλη ανάσα σε Δήμους, χρηματοδοτεί έργα όπως ύδρευσης και αποχέτευσης, βελτίωσης σχολικών υποδομών κ.ά.

Από τον νέο κύκλο των εγκεκριμένων χρηματοδοτήσεων, ο Δήμος Ιωαννιτών δηλώνει και πάλι παρών με ένα μεγάλο μάλιστα έργο. Ο «ΦιλόΔημος Ι» είπε ναι στην πρόταση της ΔΕΥΑΙ για χρηματοδότηση ύψους 5 εκατ. ευρώ που αφορά τη «βελτίωση και ανάπτυξη βασικών υφιστάμενων περιβαλλοντικών υποδομών για την προστασία της λίμνης Παμβώτιδας». Πρόκειται για την κατασκευή ολοκληρωμένων δικτύων συλλογής και μεταφοράς ακαθάρτων, στους οικισμούς Κάτω Μάρμαρα και Ολυμπιάδα Μαρμάρων καθώς και στην Αμφιθέα. Ο πληθυσμός σχεδιασμού για το έργο αυτό είναι ίσος με 2.742 κάτοικους. Επίσης, το έργο προβλέπει και εργασίες αποκατάστασης και συντήρησης στην υφιστάμενη εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων (μονάδα βιολογικού καθαρισμού) στην Κρύα, η οποία κατασκευάστηκε το 1992.

Για την ένταξη του έργου στον «ΦιλόΔημο Ι», ο δήμαρχος Ιωαννίνων Θωμάς Μπέγκας θα δώσει συνέντευξη Τύπου αύριο.

Την ίδια ώρα, και οι Δήμοι Πρέβεζας και Ζαγορίου έχουν έναν καλό λόγο να «χαμογελάει». Ο Δήμος Πρέβεζας θα χρηματοδοτηθεί με 5,6 εκατ. ευρώ για τη βελτίωση των  υποδομών ύδρευσης στις παραλίες Βαλανιδοράχης, Λούτσας, Βράχου, Λυγιάς, Χειμαδιού, Ριζών και Καστροσυκιάς».

 Ο Δήμος Ζαγορίου μέσω του «ΦιλόΔημου» θα πάρει 448.000 ευρώ για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης. Την ικανοποίησή του για την ένταξη του έργου εξέφρασε με ανακοίνωσή του ο δήμαρχος Βασίλης Σπύρου. Για τον Δήμο Ζαγορίου, το συγκεκριμένο είναι το πρώτο που εντάσσεται στον «ΦιλόΔημο». Ο Δήμος αναμένει ανάλογη θετική εξέλιξη για άλλες δύο προτάσεις έργων που αφορούν την προμήθεια μηχανημάτων έργου και την αναβάθμιση των παιδικών χαρών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back