ΚΟΣΜΟΣ

Ο Σόιμπλε δέχθηκε τη θέση του προέδρου της Βουλής

Εικόνα του άρθρου Ο Σόιμπλε δέχθηκε τη θέση του προέδρου της Βουλής
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/09/2017, 21:36
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι έτοιμος να εγκαταλείψει τη θέση του υπουργού Οικονομικών και να αναλάβει καθήκοντα προέδρου της Μπούντεστανγκ της Κάτω Βουλής , σύμφωνα με τον επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU, της Άνγκελα Μέρκελ, Βόλκερ Κάουτνερ.

Ο κεντροδεξιός συνασπισμός CDU / CSU θα προτείνει τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για τη θέση της Μπούντεστανγκ στην επόμενη συνάντησή τους στις 17 Οκτωβρίου, δήλωσε ο Κάουτνερ.

«Είμαστε ικανοποιημένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για τη θέση», δήλωσε.

Επίσης ο αρχηγός των Ελεύθερων Δημοκρατών, Κρίστιαν Λίντερ, ανήρτησε σε ένα tweet ότι η κοινοβουλευτική του ομάδα θα υποστήριζε τον Σόιμπλε ως πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Βουλής.

Η εκλογή θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής στις 24 Οκτωβρίου.


ΠΙΕΣΕΙΣ

Στο προοίμιο των σημερινών εξελίξεων συντηρητικοί βουλευτές άσκησαν, όπως μεταδίδεται, πιέσεις στον Β. Σόιμπλε να αναλάβει πρόεδρος της νέας βουλής, διότι επιθυμούσαν έναν ισχυρό και έμπειρο πολιτικό, ο οποίος να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά το εθνικιστικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία, που αναδείχθηκε τρίτη δύναμη στο νέο κοινοβούλιο. Γερμανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν μάλιστα ότι η καγκελάριος ήθελε να πείσει προσωπικά τον Β. Σόιμπλε να αναλάβει το σημαντικό αυτό αξίωμα.

Από το περιβάλλον του υπουργού Οικονομικών είχε ωστόσο διαρρεύσει ότι ο Β. Σόιμπλε ήθελε να παραμείνει στο τιμόνι του νευραλγικού υπουργείου Οικονομικών, του οποίου προίσταται από το 2009, αφού πρόκειται για το πλέον καθοριστικό υπουργείο, τόσο όσον αφορά την πολιτική εντός Γερμανίας, όσο και την ευρωπαϊκή πολιτική. Φαίνεται ωστόσο ότι εν τέλει ο Β. Σόιμπλε πείστηκε από το κόμμα του να αναλάβει το δεύτερο τη τάξει αξίωμα του γερμανικού κράτους.

Πηγή: Reuters, Deutsche Welle / Dpa / Στέφανος Γεωργακόπουλος

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back