Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

O Σαρκοζί ηττήθηκε και αποχωρεί

Εικόνα του άρθρου O Σαρκοζί ηττήθηκε και αποχωρεί
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 21/11/2016, 13:16
ΚΟΣΜΟΣ

Μετά τη μεγάλη ήττα του Νικολά Ζαρκοζί για τη διεκδίκηση του χρίσματος του ηγέτη της κεντροδεξιάς στη Γαλλία, αναμετριούνται στο δεύτερο γύρο οι δύο πρώην πρωθυπουργοί Φρανσουά Φιγιόν και Αλέν Ζιπέ. 

Ο πρώην πρώην πρόεδρος της Γαλλίας ανακοίνωσε την αποχώρησή του από την πολιτική ζωή και ότι στην αναμέτρηση της επόμενη Κυριακής θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Φρανσουά Φιγιόν (πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί την περίοδο 2007-2012).

«Ήρθε η ώρα για μένα να ακολουθήσω μια ζωή με περισσότερα ιδιωτικά και λιγότερα δημόσια πάθη. Καλή τύχη στη Γαλλία», ανέφερε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας και συμπλήρωσε: «Σέβομαι πολύ τον Αλέν Ζιπέ αλλά οι πολιτικές επιλογές του Φρανσουά Φιγιόν είναι πιο κοντά σε εμένα[…] Θα ψηφίσω εκείνον στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών».

Ο Φρανσουά Φιγιόν έχει πλέον σαφές προβάδισμα εν όψει της μονομαχίας του με τον Αλέν Ζιπέ, καθώς έκοψε πρώτος το νήμα με διψήφια διαφορά από τον έτερο διεκδικητή του χρίσματος.

Mε καταμετρημένες τις ψήφους σε 9511 από τα 10.229 εκλογικά τμήματα ο Φρανσουά Φιγιόν συγκεντρώνει ποσοστό 44,1% (1.753.744 ψήφους). Ακολουθεί ο Αλέν Ζιπέ με 28,6% (1.135.226 ψήφους) και ο Νικολά Σαρκοζί έρχεται τρίτος με 20,6% (818.292 ψήφους). Πολύ πιο πίσω βρίσκονται οι άλλοι τέσσερις υποψήφιοι.

Σε κάθε περίπτωση ο νικητής της μονομαχίας αναμένεται, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, να βρεθεί αντιμέτωπος με την υποψήφια της άκρας δεξιάς Μαρίν Λεπέν για τον προεδρικό θώκο.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back