Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Ο «πόλεμος» της Θεσσαλονίκης

Εικόνα του άρθρου Ο «πόλεμος» της Θεσσαλονίκης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/01/2021, 19:23
ΕΛΛΑΔΑ

Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνης Γεωργιάδης ζει το δικό του «κακό τριήμερο». Λίγες μόνο μέρες μετά το άδειασμα από την κυβέρνησή του, το περασμένο Σάββατο, για τη λειτουργία των καταστημάτων, ήρθε τώρα άλλη μια δήλωσή του να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερο «θόρυβο» και κυρίως, ερωτηματικά για την κυβερνητική τακτική στη διαχείριση της πανδημίας.

Η δήλωσή του ότι η κυβέρνηση αγνόησε επιστήμονες χάριν θρησκείας στη Θεσσαλονίκη, είναι καταρχάς προβληματική:

«Θέλω να είμαι ειλικρινής, ένας από τους λόγους που ελήφθη η απόφαση για την καραντίνα αυτής της εβδομάδος, ήταν το προηγούμενο της Θεσσαλονίκης... Τότε κάποιοι λοιμωξιολόγοι μάς έλεγαν ότι θα έπρεπε να γίνει καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν την εορτή του Αγίου Δημητρίου. Εμείς από σεβασμό στην παράδοση, στην Ορθοδοξία στην πίστη, δεν βάλαμε καραντίνα πριν τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου, θυμίζω ότι αυτό ήταν το βασικότερο λάθος που έγινε στη Θεσσαλονίκη, και το παραδέχθηκε και ο πρωθυπουργός στη Βουλή» είπε σε τηλεοπτική του εμφάνιση ο κ. Γεωργιάδης στο ΣΚΑΪ, εκθέτοντας εαυτόν, κυβέρνηση, αλλά και πρωθυπουργό.

Σημειώνεται ότι, εκτός από τον αντιεπιστημονικό κυνισμό (και όχι ειλικρίνεια…) των λεγόμενων του υπουργού, υπάρχει και θέμα με όσα είχε δηλώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης. Σε τηλεοπτική του συνέντευξη είχε πει μεταξύ άλλων:

«Έχω πει ότι εκ των υστέρων μπορεί να έκλεινα τη Βόρεια Ελλάδα, τη Θεσσαλονίκη, μία εβδομάδα νωρίτερα. Αλλά, ξέρετε, τότε δεν υπήρχαν αιτήματα από κανέναν να κλείσουμε νωρίτερα, ούτε κανένας ειδικός μάς το είχε υποδείξει αυτό».

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντέδρασε με επίσημη ανακοίνωσή του, λέγοντας ότι «η κυνική ομολογία του κ. Γεωργιάδη πως η κυβέρνηση αγνόησε εισηγήσεις των λοιμωξιολόγων για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν του Αγίου Δημητρίου, με αποτέλεσμα η πόλη να θρηνεί τα περισσότερα θύματα της πανδημίας, επιβεβαιώνει τα χυδαία ψέματα του κ. Μητσοτάκη που έλεγε σε συνέντευξή του στον Alpha πως ‘κανένας ειδικός δεν μας το είχε υποδείξει’».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, με ανάρτησή του κατηγόρησε ευθέως τον πρωθυπουργό: «Ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε μόνο ψέματα, όταν μας έλεγε πως κανείς δεν είχε ζητήσει έγκαιρα πιο σκληρά μέτρα. Αλλά απολύτως συνειδητά έβαλε για άλλη μια φορά το πολιτικό κόστος πάνω από την ανθρώπινη ζωή», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Αυτή η ανάρτηση προκάλεσε και την πρώτη ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Χρήστου Ταραντίλη. Σε πιο αβρό ύφος, από τις πολύ συζητήσιμες για το περιεχόμενο και τη δεοντολογία τους ανακοινώσεις του προκατόχου του, ο κ. Ταραντίλης απαντάει στον κ. Τσίπρα ζητώντας του να υποδείξει «ποια είναι η απόφαση που επικαλείται για την λήψη πιο αυστηρών μέτρων στη Θεσσαλονίκη, την οποία δεν ακολούθησε η Κυβέρνηση. Πότε ελήφθη κι από ποιους;».

Ο κ. Ταραντίλης ωστόσο δεν απαντάει στο θέμα που τέθηκε με την παραδοχή Γεωργιάδη, ούτε καν καλύπτει τον υπουργό της κυβέρνησης.

Όσα είπε ο κ. Γεωργιάδης, χρήζουν σίγουρα πολιτικών και επιστημονικών εξηγήσεων, τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την επιτροπή ειδικών.  

Λίγη ώρα αργότερα, προσπάθησε να ανασκευάσει, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Είναι  αυτονόητο ότι εισήγηση της Επιτροπής για καραντίνα στη Θεσσαλονίκη πριν  από την γιορτή του Αγίου Δημητρίου ουδέποτε έχει υπάρξει και αυτονοήτως  εάν είχε υπάρξει, θα είχε γίνει αποδεκτή από την κυβέρνηση» και ότι δεν εννοούσε την επιτροπή, όταν έκανε λόγο για λοιμωξιολόγους...

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back