ΚΟΣΜΟΣ

Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα

Εικόνα του άρθρου Ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται σε όλα τα μέτωπα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/04/2022, 00:58
ΚΟΣΜΟΣ

Η επανεστίαση της ρωσικής πολεμικής προσπάθειας στο Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις θα αντιμετωπίσουν έναν σκληραγωγημένο ουκρανικό στρατό, προμηνύει ένα «παρατεταμένο» πόλεμο, προειδοποίησε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.

Οι ρωσικές δυνάμεις ξεκίνησαν την αποχώρησή τους από το Τσερνόμπιλ (βόρεια) και έχουν αποχωρήσει από το στρατιωτικό αεροδρόμιο Γκοστόμελ, βορειοδυτικά του Κιέβου, αλλά «συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι πρόκειται για ανατοποθέτηση», είπε σε δημοσιογράφους αυτός ο αξιωματούχος που ζήτησε να μην κατονομαστεί.

«Δεν έχουμε καμία απολύτως ένδειξη ότι αυτοί οι στρατιώτες επιστρέφουν σπίτια τους ή ότι έχουν αποσυρθεί οριστικά από τις μάχες», πρόσθεσε.


Στη Χερσώνα

Στη Χερσώνα, η μοναδική μεγάλη πόλη που κατάφερε μέχρι στιγμής να καταλάβει ο ρωσικός στρατός, στις 3 Μαρτίου, οι στρατιώτες κάνουν έρευνες στα σπίτια και οι κάτοικοι ψάχνουν αγωνιωδώς για φάρμακα: όσοι απέμειναν σε αυτήν την πόλη, στη νότια Ουκρανία, παρουσίασαν στο Γαλλικό Πρακτορείο μια ζοφερή εικόνα της ζωής υπό ρωσική κατοχή.

Σύμφωνα με τους κατοίκους που μίλησαν στο AFP, οι ρωσικές δυνάμεις μπλοκάρουν τις παραδόσεις τροφίμων και ανθρωπιστικής βοήθειας στη Χερσώνα ενώ αρχίζει να παρατηρείται έλλειψη φαρμάκων.

«Αν περάσουμε άλλον έναν μήνα έτσι δεν θα χρειάζεται πια να μας βομβαρδίσουν. Η πείνα και οι αρρώστιες θα κάνουν την ίδια δουλειά», είπε ο Κίριλο, οδηγός ασθενοφόρου.

Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούσαν φήμες ότι στη Χερσώνα έχει εισαχθεί ως νόμισμα το ρούβλι, όμως οι κάτοικοι διαβεβαίωσαν ότι το νόμισμα που κυκλοφορεί είναι το ουκρανικό χρίβνια.

Αν και στην πόλη οι ημέρες κυλούν σχετικά ήσυχα, οι μάχες συνεχίζονται στο γειτονικό χωριό Τσορνομπάιφκα.

«Κάθε νύχτα ξυπνάμε με τον ήχο των πυρών. Είναι σαν ξυπνητήρι», είπε η Τετιάνα.

Οι ουκρανικές αρχές είπαν ότι στην Τσορνομπάιφκα σκοτώθηκε ένας Ρώσος στρατηγός και ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε ότι αυτή η μάχη «θα γραφτεί στην ιστορία».


Παράπλευρες απώλειες

«Αλλαγή φρουράς» στην διοίκηση της υπηρεσίας πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεών της αποφάσισε η Γαλλία. Όπως έγινε γνωστό ο στρατηγός Ερίκ Βιντό οποίος πριν από επτά μήνες ορίστηκε επικεφαλής της διεύθυνσης στρατιωτικών πληροφοριών αντικαθίσταται «στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της υπηρεσίας». 

Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη μετά την δημόσια ομολογία, στις 6 Μαρτίου, του αρχηγού του γενικού επιτελείου του γαλλικού στρατού, στρατηγού Τιερί Μπουρκάρντ, ότι η πληροφόρηση του στο ζήτημα της Ουκρανίας ήταν ελλιπής. 

«Οι αμερικανικές υπηρεσίες έλεγαν ότι οι Ρώσοι θα επιτεθούν στην Ουκρανία και είχαν δίκιο. Οι δικές μας υπηρεσίες έλεγαν ότι η εισβολή στην Ουκρανία θα είχε ένα τερατώδες κόστος για τη Ρωσία και δεν θα γινόταν. Είχαν άδικο» είχε δηλώσει ο Μπουρκάρντ στην εφημερίδα Le Monde.


Αλληλοκατηγορίες Μόσχας-Κιέβου 

Στο μεταξύ η Ρωσία κατηγόρησε σήμερα την Ουκρανία ότι έχει τοποθετήσει εκατοντάδες νάρκες κοντά στις ακτές της και τόνισε ότι ορισμένες παρασύρονται στα ανοιχτά νερά της Μαύρης Θάλασσας εγείροντας κινδύνους για την εμπορική ναυτιλία, μια ημέρα αφότου το Κίεβο ισχυρίστηκε ότι η Μόσχα ήταν υπεύθυνη για την τοποθέτηση ναρκών.

Η Μαύρη Θάλασσα είναι ένας σημαντικός ναυτιλιακός δρόμος για σιτηρά, λάδι και προϊόντα πετρελαίου. Τα ύδατά της μοιράζονται η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Γεωργία και η Τουρκία καθώς και η Ουκρανία και η Ρωσία, οι οποίες βρίσκονται σε πόλεμο από τότε που ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τον στρατό του να εισβάλει στον νότιο γείτονά του στις 24 Φεβρουαρίου.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας ανακοίνωσε χθες Τετάρτη ότι η Ρωσία τοποθέτησε νάρκες θαλάσσης στη Μαύρη Θάλασσα ως «ανεξέλεγκτα παρασυρόμενα πυρομαχικά», μετατρέποντάς τα «σε ένα de facto όπλο αδιάκριτης δράσης».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε σήμερα ότι από τις 24 Φεβρουαρίου έως τις 4 Μαρτίου, τα υπολείμματα των ναρκαλιευτικών δυνάμεων του ουκρανικού ναυτικού είχαν τοποθετήσει περίπου 420 θαλάσσιες νάρκες που φέρουν άγκυρα - 370 στη Μαύρη Θάλασσα και 50 στη Θάλασσα του Αζόφ.

«Ως αποτέλεσμα των καταιγίδων στη Μαύρη Θάλασσα και λόγω της μη ικανοποιητικής τεχνικής κατάστασης, τα καλώδια με άγκυρες στον πυθμένα έσπασαν σε περίπου 10 ουκρανικές νάρκες», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters/AFP

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back