ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο «Πλέσιος», η Αγία Μαρίνα και το «Χατζηκώστα»

Εικόνα του άρθρου Ο «Πλέσιος», η Αγία Μαρίνα και το «Χατζηκώστα»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/11/2023, 09:22
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Ο Θεόδωρος Στράτης ή Πλέσιος, καταγόταν από την Πλεσιβίτσα Φιλιατών. Ήταν έμπορος και το όνομά του έχει δοθεί σε ένα «ανύποπτο» δρόμο των Ιωαννίνων, εξαιρετικά κεντρικό ωστόσο, στην Αγία Μαρίνα, ακριβώς κάτω από το Πνευματικό Κέντρο.

Ο Στράτης ήταν ένας «τέκνον άξιον της ευάνδρου Ηπείρου στοιχούν τοις ίχνεσι των της πατρίδος ευεργετών αγνώ δε χριστιανικώ πνεύματι και χριστιανική εμπνεύσει υποκινούμενος» όπως περιγράφει ο Μπέττης (1989).

Κοινώς, ήταν ένας ήσυχος και θεοσεβούμενος πολίτης των Ιωαννίνων. Η επιχείρησή του, δύο εργαστήρια που βρίσκονταν στην περιοχή του Αγίου Νικολάου Αγοράς και την Ανεξαρτησίας, άκμασε ειδικά στα τέλη του 19ου αιώνα.

Το 1910, ο Στράτης πέθανε. Με τη διαθήκη του, που είχε συντάξει δύο χρόνια πριν, άφησε όλη του την περιουσία στο νοσοκομείο Χατζηκώστα.

Ζήτησε δε ο θάλαμος ο οποίος θα γίνει με τη χορηγία του, να φέρει στο υπέρυθρο το όνομά του, καθώς και το όνομα της συζύγου του, Ειρήνης και να αναρτηθούν εικόνες τους.

Όντως, η διοίκηση του νοσοκομείου, καταρχάς εξέδωσε ψήφισμα και αποδέχθηκε τη χορηγία, ανακηρύσσοντας τον Στράτη ευεργέτη του ιδρύματος. Οι εικόνες αυτού και της συζύγου του «αναρτήθησαν χρυσώ πλαισίω κεκοσμημέναι» στα γραφεία της διοίκησης και το όνομά του γράφτηκε στην αναθηματική στήλη των ευεργετών του νοσοκομείου.

Πριν από 3 χρόνια, το νοσοκομείο Χατζηκώστα ζήτησε να τροποποιηθεί η διαθήκη του Στράτη, προκειμένου τα έσοδα του κληροδοτήματος να περιέρχονται στο νοσοκομείο αποκλειστικά για την περίθαλψη ασθενών, καθώς το ένα κομμάτι της διαθήκης ουσιαστικά κατέστη ανέφικτο, με το πέρασμα των χρόνων.


Πηγές:

Μπέττης, Στ. Ηπειρωτική Ευποιία Β'. Ιωάννινα. 1989

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back