Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Παντελής Κολόκας επιστρέφει με την «Όμορφη Πόλη»

Εικόνα του άρθρου Ο Παντελής Κολόκας επιστρέφει με την «Όμορφη Πόλη»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/01/2023, 22:20
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Μετά το 2014, είναι το δεύτερο εγχείρημα του Παντελή Κολόκα, με αδιαμφισβήτητη πολιτική αναφορά στη ΝΔ, να φτιάξει μια παράταξη. Πριν από εννιά χρόνια, ο συνδυασμός του «Κοινωνία Πολιτών» ένωσε τις δυνάμεις του με την παράταξη του Θωμά Μπέγκα, που κέρδισε τις εκλογές. Ο κ. Κολόκας συνέχισε την αυτοδιοικητική του πορεία ως αντιδήμαρχος (μέχρι παραμονές των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2019 οπότε και παραιτήθηκε). 

Το καλοκαίρι του 2022, ο κ. Κολόκας εξέφρασε την επιθυμία του να είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Σήμερα, 30 Ιανουαρίου, στο ξενοδοχείο «The Lake» ανακοίνωσε επίσημα την υποψηφιότητά του, ενώπιον ενός κοινού 250 ατόμων κατ' εκτίμηση - μεταξύ των οποίων παλιά και νέα στελέχη της τοπικής ΝΔ. Στην πρώτη σειρά καθόταν η πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Ηπείρου Μαρία Τσολάκη. Και το όνομα της παράταξής του; «Γιάνενα-Όμορφη Πόλη».

«Ανακοινώνουμε σήμερα λοιπόν από αυτόν εδώ τον όμορφο χώρο, δίπλα στο ισχυρότερο τοπόσημο των Ιωαννίνων, τη λίμνη Παμβώτιδα, την ίδρυση της δημοτικής μας παράταξης, ‘Γιάννενα - Όμορφη Πόλη! Της παράταξης που φιλοδοξούμε και είμαστε πολύ αισιόδοξοι ότι αυτό θα γίνει κιόλας, να διαχειριστεί τις τύχες της πόλης μας, τις τύχες του Δήμου Ιωαννιτών για τα επόμενα χρόνια και όχι μόνο για την επόμενη δημοτική θητεία» είπε στην ομιλία του.


Ο κ. Κολόκας έκανε αναφορά στο παλιότερο του εγχείρημα, την «Κοινωνία Πολιτών» και δικαιολόγησε την «απορρόφησή» της από την παράταξη του κ. Μπέγκα με το σκεπτικό της «συναίνεσης». «Ήταν τότε που η έννοια της ‘συναίνεσης’ δεν υπήρχε στον Δήμο Ιωαννιτών, ούτε καν στο λεξιλόγιο. Εμείς την κάναμε πράξη και προχωρήσαμε στη συνεργασία με την παράταξη...» είπε. 

Επί της ουσίας υποστήριξε ότι η «Κοινωνία Πολιτών» εφάρμοσε τη συναίνεση χωρίς την επιβολή κάποιου νόμου (σ.σ. εννοώντας την απλή αναλογική). Είπε ότι «η απόφασή μας (σ.σ. του 2014) υιοθετήθηκε ως κεντρική πολιτική επιλογή και απαίτηση της πολιτείας από την αυτοδιοίκηση και με νόμο στις εκλογές του 2019, οδήγησε με μαθηματική ακρίβεια, στην συντριπτική πλειονότητα των Δήμων, σε συνεργασίες και συναινέσεις, σε αυτό τελικά που εμείς είχαμε κάνει πράξη, πέντε χρόνια νωρίτερα. Κάτι τέτοιο όμως, θα έπρεπε να επιβάλλεται με νόμο;». 

Πρόσθεσε δε ότι «όλες οι επιλογές κρίνονται από το αποτέλεσμα, στο πεδίο της πολιτικής πράξης και μακριά από συνωμοσιολογίες και κουτσομπολιά». Αναφέρθηκε δε και στην τότε δημοτική αρχή (μέλος της οποίας ήταν και ο ίδιος), λέγοντας ότι «διαφορετική πορεία περιμέναμε».

Στο σήμερα, απέφυγε να ασκήσει κριτική στη δημοτική αρχή όπως και να αναφέρει οποιοδήποτε όνομα.

Τι καινούριο φέρνει η παράταξη «Όμορφη Πόλη»; Όπως είπε, αυτό που λείπει, είναι ότι το όραμα. «Εμείς επιμένουμε, ότι αυτό που λείπει από την πόλη μας, από τον Δήμο Ιωαννιτών είναι το όραμα, είναι η πίστη, η ακράδαντη πεποίθηση, ότι μπορούμε όλοι μαζί να κάνουμε την πόλη μας ακόμη καλύτερη, περισσότερο ανθρώπινη και βιώσιμη, μία ακόμη πιο ‘Όμορφη Πόλη’».

Το πρόγραμμα της παράταξης θα παρουσιάζεται σταδιακά. Ως βασικούς άξονες της παράταξης έθεσε: την ενθάρρυνση και ενίσχυση της καινοτομίας, την υψηλή τεχνολογία, τις επενδύσεις στον τομέα της παιδείας, του πολιτισμού και του αθλητισμού, την ενίσχυση της ταυτότητας της πόλης, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση, την αλλαγή του μοντέλου της οικονομικής ανάπτυξης η οποία θα στηρίζεται περισσότερο στα φυσικά χαρακτηριστικά της πόλης και τον πρωτογενή τομέα. 

Αργότερα θα γίνει και ανακοίνωση των ονομάτων των υποψηφίων, όπως είπε. «Όλα θα γίνουν στην ώρα τους και με τον τρόπο που πρέπει, χωρίς υπερβολές». 

H υποψηφιότητα του κ. Κολόκα για τον Δήμο Ιωαννιτών βρίσκεται «αντιμέτωπη« με άλλες υποψηφιότητες ή δυνάμεις με αναφορά στον κεντροδεξιό χώρο (ακόμα και της δημοτικής αρχής).


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back