Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξουσιοδότησε σιωπηλά το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύουν οι ΗΠΑ σε στρατιωτικούς στόχους εντός της Ρωσίας, δήλωσαν τέσσερις Αμερικανοί αξιωματούχοι την Πέμπτη.
Η απόφαση σηματοδοτεί μια αλλαγή πολιτικής του Μπάιντεν, ο οποίος είχε αρνηθεί σταθερά να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα για πλήγματα εντός της Ρωσίας.
Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι, που μίλησαν στο Reuters, υπό τον όρο της ανωνυμίας, δήλωσαν ότι η απόφαση του Μπάιντεν ισχύει μόνο για στόχους εντός της Ρωσίας κοντά στα σύνορα με την περιοχή του Χάρκοβο, όπου μια επίθεση που εξαπέλυσε η Μόσχα στις 10 Μαΐου έχει κατακλύσει ορισμένα χωριά.
«Ο πρόεδρος έδωσε πρόσφατα εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει όπλα που προμηθεύονται οι ΗΠΑ για σκοπούς αντεπίθεσης στην περιοχή του Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να ανταποδώσει τα χτυπήματα στις ρωσικές δυνάμεις που τους επιτίθενται ή ετοιμάζονται να τους επιτεθούν», δήλωσε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.
Η Ρωσία ενισχύει τις δυνάμεις της κοντά στο βόρειο τμήμα της περιοχής, αλλά δεν διαθέτει τον αριθμό των στρατευμάτων για να πραγματοποιήσει μια μεγάλη επίθεση, δήλωσε την Πέμπτη ο ανώτατος διοικητής της Ουκρανίας.
Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, απέχει 30 χλμ. από τα σύνορα με τη Ρωσία.
Είναι η δεύτερη φορά φέτος που ο Μπάιντεν χαλάρωσε αθόρυβα την πολιτική του σχετικά με τις προμήθειες όπλων για την Ουκρανία, υποκύπτοντας στις εκκλήσεις για αποστολή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς, γνωστών ως ATACMS, στο Κίεβο.
Οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής όπλων στην Ουκρανία στη μάχη της κατά της πλήρους κλίμακας εισβολής που εξαπέλυσε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τον Φεβρουάριο του 2022.
Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η πολιτική των ΗΠΑ θα συνεχίσει να απαγορεύει στον ουκρανικό στρατό να χρησιμοποιεί τα ATACMS, τα οποία έχουν βεληνεκές έως και 300 χλμ., και άλλα όπλα μεγάλου βεληνεκούς που προμηθεύουν οι ΗΠΑ για βαθιά πλήγματα στο εσωτερικό της Ρωσίας.
Η απόφαση του Μπάιντεν δεν σημαίνει επίσης ότι οι ΗΠΑ εγκρίνουν πλέον τις επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εξαπολύει η Ουκρανία εναντίον ρωσικών πετρελαϊκών εγκαταστάσεων, είπαν.
Ορισμένοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ και Αμερικανοί νομοθέτες έχουν καλέσει τον Μπάιντεν να χαλαρώσει τον περιορισμό στα αμερικανικά όπλα για να επιτρέψει στην Ουκρανία να πλήξει εκτοξευτές πυραύλων και άλλες στρατιωτικές εγκαταστάσεις στο εσωτερικό της Ρωσίας που υποστηρίζουν την προσπάθεια της Μόσχας να κατευθυνθεί προς το Χάρκοβο.
Ο Πούτιν προειδοποίησε την Τρίτη τα μέλη του ΝΑΤΟ να μην επιτρέψουν στην Ουκρανία να ρίξει τα όπλα της στη Ρωσία και έθεσε εκ νέου τον κίνδυνο πυρηνικού πολέμου.
Εδώ και αρκετό καιρό, αρκετοί έχουν παροτρύνει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να χαλαρώσουν τους περιορισμούς στη χρήση των όπλων τους εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας. Οι φωνές αυτές έχουν αυξηθεί εντός της συμμαχίας από τότε που η Ρωσία ξεκίνησε την επίθεση στο Χάρκοβο.
Στις χώρες που ζήτησαν τη χαλάρωση των περιορισμών ή το έπραξαν για τα δικά τους όπλα που έστειλαν στην Ουκρανία περιλαμβάνονται η Βρετανία, η Ολλανδία, η Σουηδία, οι χώρες της Βαλτικής, η Φινλανδία, η Δανία, η Γερμανία και η Γαλλία.
Mε πληροφορίες από Reuters