Λυκ πίσω
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Μάτσικας, η παρόχθια ζώνη και οι αποζημιώσεις

Εικόνα του άρθρου Ο Μάτσικας, η παρόχθια ζώνη και οι αποζημιώσεις
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/08/2022, 19:45
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Πάνω από μια δεκαετία, υπάρχουν δεσμευμένες από το Δημόσιο ιδιωτικές εκτάσεις γύρω από τη λίμνη. Εκτάσεις που τελούν υπό καθεστώς αναγκαστικής απαλλοτρίωσης μετά την οριοθέτηση της Παμβώτιδας και του καθορισμού της παρόχθιας, κοινόχρηστης ζώνης, στην οποία πρέπει να έχουν πρόσβαση όλοι οι πολίτες.

Και φυσικά, η μακροχρόνια δέσμευση ιδιοκτησίας με τα επόμενα βήματα για την απόδοση της κοινόχρηστης έκτασης στους πολίτες να καθυστερούν, δεν είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο στην Ελλάδα.

Ένα απαραίτητο και επόμενο βήμα της απαλλοτρίωσης, σε περιοχές εκτός σχεδίου, είναι η πράξη αναλογισμού αποζημίωσης εκτάσεων. Χωρίς αυτήν, δεν μπορούν να προχωρήσουν οι αποζημιώσεις. Αρμόδια υπηρεσία για τη σύνταξη της πράξης αναλογισμού είναι η Πολεοδομία.

Ο Δήμος Ιωαννιτών ανακοίνωσε σήμερα ότι τις επόμενες μέρες θα γίνει επίδοση της πράξης αναλογισμού στους ιδιοκτήτες για τμήματα εκτάσεων που βρίσκονται στην παρόχθια ζώνη από την περιοχή του Μάτσικα μέχρι το Πέραμα. Η συγκεκριμένη πράξη αναλογισμού αφορά 44 ιδιοκτησίες και 129 συνολικά ιδιοκτήτες.

«Η πολυετής καθυστέρηση δεν αποτελεί ευθύνη του Δήμου, αλλά αφορά και το Ελληνικό Δημόσιο που έχει την αποκλειστική ευθύνη διαχείρισης της λίμνης και της παρόχθιας ζώνης» επισημαίνει ο Δήμος.

Σπεύδει δε να ξεκαθαρίσει ότι «ο Δήμος δεν στερεί την περιουσία κανενός» απαντώντας  προφανώς σε κάποιους ιδιοκτήτες που αντιδρούν, να θυμίσει ότι η όλη διαδικασία εκκρεμεί εδώ και αρκετά χρόνια (η οριοθέτηση ξεκίνησε το 2004 και ολοκληρώθηκε το 2011) και να συνδέσει την όλη υπόθεση και με το έργο του παραλίμνιου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα.

Στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στο ποιος θα καταβάλλει τις αποζημιώσεις, για το κόστος των οποίων επίσης δεν καταγράφεται κάποια εκτίμηση: Το Ελληνικό Δημόσιο, δεδομένου ότι η παρόχθια ζώνη ανήκει στην Κτηματική Υπηρεσία του Δήμου, ή ο Δήμος Ιωαννιτών (ως επισπεύδων της όλης διαδικασίας, όπως φαίνεται);

Σημαντική είναι η παράμετρος και του έργου του παραλίμνιου πεζόδρομου-ποδηλατόδρομου από τον Μάτσικα μέχρι το Πέραμα, το οποίο έχει μελετηθεί από τον Δήμο Ιωαννιτών εδώ και τέσσερα χρόνια, από την προηγούμενη δημοτική αρχή. Η νυν δημοτική αρχή δεν το είχε θέσει σε ιδιαίτερη προτεραιότητα και είχε περιοριστεί στην άσκηση κριτικής στην προηγούμενη δημοτική αρχή για τον τρόπο που χειρίστηκε το όλο έργο.

Αυτή τη στιγμή, για το έργο αυτό, το οποίο ο Δήμος επικαλείται στη σημερινή του ανακοίνωση, δεν έχει καμία εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Εκτιμάται ότι οι όποιες προσδοκίες συνδέονται με το επόμενο ΕΣΠΑ. Σημειωτέον ότι το έργο αυτό συνδέεται και με την παραχώρηση χρήσης της παρόχθιας ζώνης από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου στον Δήμο, για την οποία δεν έχει ανακοινωθεί κάτι νεότερο. Υφίσταται επίσης η παράπλευρη πρωτοβουλία της Περιφέρειας Ηπείρου για επικαιροποίηση της μελέτης όλου του παραλίμνιου-ποδηλατόδρομου βάσει της προ 10 μηνών κυβερνητικής εξαγγελίας για ένταξη στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»…

Όσον αφορά την πράξη αναλογισμού, η διαδικασία απαιτεί διαπιστωτική πράξη του περιφερειάρχη. Επιπλέον, για όποιον ιδιοκτήτη επιθυμεί, προβλέπεται ένσταση σε διάφορα επίπεδα, ακόμα και προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Η πράξη αναλογισμού αποζημίωσης εκτάσεων μπορεί να εφαρμοστεί πάντως ανεξαρτήτως της άσκησης προσφυγής.

Κατά τα άλλα, ο Δήμος Ιωννιτών δίνει απαντήσεις για το μέλλον του Μάτσικα (και τις οικιστικές πιέσεις που υπάρχουν. Καταρχάς επισημαίνει ότι η εκπόνηση ειδικής πολεοδομικής μελέτης για την περιοχή του Μάτσικα «αποτελεί μια μεγάλη εκκρεμότητα και η σημερινή δημοτική αρχή στον βαθμό που της αναλογεί, αναλαμβάνει την ευθύνη της». Προσθέτει δε ότι η εκπόνηση μιας τέτοιας μελέτης γίνεται με τις διατάξεις της ιδιωτικής πολεοδόμησης και της διάθεσης του 75% των ιδιοκτησιών για κοινόχρηστους χώρους.

Για το Τοπικό Πολεοδομικό Σχέδιο Ιωαννίνων, επισημαίνει ότι αναμένεται η προκήρυξη της μελέτης από το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας που έχει αναλάβει το έργο της διαγωνιστικής διαδικασίας. Μια διαδικασία που έχει καθυστερήσει.

Τέλος, αναφορά κάνει και στο Προεδρικό Διάταγμα της Λίμνης Παμβώτιδας για το οποίο επισημαίνει το αυτονόητο: Ότι έχει καθυστερήσει και ότι πρέπει να τεθεί άμεσα σε διαβούλευση και να θεσμοθετηθεί. «Η λίμνη, η προστασία και η ανάδειξή της, είναι υπόθεση του συνόλου της τοπικής κοινωνίας» επισημαίνει χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back