ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο Μάριο Ντράγκι έχει και καλά νέα

Εικόνα του άρθρου Ο Μάριο Ντράγκι έχει και καλά νέα
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 22/06/2016, 02:55
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Την πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη φθηνή χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, θα εξετάσει πολύ σύντομα ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη 21 Ιουνίου 2016 ο πρόεδρός της Μάριο Ντράγκι μιλώντας ενώπιον της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πηγές Ρόιτερς είπαν ότι η απόφαση ενδέχεται να ληφθεί αύριο Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ. Η ανάκτηση της πρόσβασης θα ήταν, σχολιάζει το Ρόιτερς, ένα μεγάλο βήμα προς την εξομάλυνση για μια οικονομία που βαραίνουν οι έλεγχοι κεφαλαίων και οι επιπτώσεις της δημοσιονομικής προσαρμογής στο πλαίσιο του προγράμματος δανεισμού της.

Ο Ντράγκι πρόσθεσε πάντως ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εκπληρώσει περαιτέρω όρους πριν να είναι σε θέση να συμπεριληφθεί στις αγορές αξιογράφων ύψους 80 δισεκατομμυρίων ευρώ σε μηναία βάση, κυρίως κρατικών ομολόγων.


ΣΤΑΘΕΡΟΠΟΙΗΣΗ

Ο Μάριο Ντράγκι τόνισε επίσης ότι η κατάσταση στην Ελλάδα θα συνεχίσει να σταθεροποιείται.

Καθοριστικής σημασίας θα είναι -όπως υποστήριξε- η νέα νομοθεσία για τα «κόκκινα» δάνεια, καθώς θα επιτρέψει στις τράπεζες την καλύτερη διαχείριση τους.

Με τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τα capital controls θα μπορέσουν να χαλαρώσουν, είπε. Σε κάθε περίπτωση η κατάσταση είναι πολύ καλύτερη σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν, επισήμανε.

Σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο αποχώρησης της ΕΚΤ από την «τρόικα», ο Ντράγκι αναφέρθηκε στο ιστορικό της εμπλοκής της ΕΚΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, σημειώνοντας ότι ο ρόλος της είναι η παροχή τεχνογνωσίας, ενώ επίσης σημείωσε ότι η συμμετοχή της αποσκοπεί στη διασφάλιση της επιτυχίας των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής προς διασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στην Ευρώπη. Ο ίδιος ανέφερε ακόμη, ότι δεν είναι ο κατάλληλος χρόνος για ενδεχόμενη αποχώρηση της ΕΚΤ από την «τρόικα» και ότι σε κάθε περίπτωση, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από την ΕΚΤ, αλλά και από τους λοιπούς θεσμούς, καθώς η ΕΚΤ αποτελεί πλέον μέρος των νομοθετικών ρυθμίσεων, που σε ευρωπαϊκό επίπεδο καλύπτουν το ελληνικό πρόγραμμα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back