Oikonomou pisoi
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μακρόν ζητά από τον Τζινπίνγκ να επαναφέρει τη Ρωσία «στη λογική»

Εικόνα του άρθρου Ο Μακρόν ζητά από τον Τζινπίνγκ να επαναφέρει τη Ρωσία «στη λογική»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/04/2023, 23:42
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γάλλος πρόεδρος κάλεσε τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ να επαναφέρει τη Ρωσία «στη λογική» για τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς οι δύο τους είχαν την πρώτη από μια σειρά συναντήσεων υψηλού επιπέδου στο Πεκίνο.

«Η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία έχει επιφέρει πλήγμα στη [διεθνή] σταθερότητα», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Σι. «Ξέρω ότι μπορώ να βασιστώ σε εσάς για να επαναφέρετε τη Ρωσία στη λογική και όλους πίσω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Ωστόσο, ώρες αργότερα στη Μόσχα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν βλέπει καμία προοπτική για την Κίνα να μεσολαβήσει στη σύγκρουση στην Ουκρανία και ότι η Ρωσία δεν έχει «άλλο τρόπο» από το να συνεχίσει την επίθεσή της.

«Ασφαλώς η Κίνα διαθέτει ένα ισχυρό και αποτελεσματικό δυναμικό όσον αφορά τις μεσολαβητικές υπηρεσίες της», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Όμως η κατάσταση με την Ουκρανία είναι περίπλοκη. Δεν υπάρχει προοπτική πολιτικής διευθέτησης. Και προς το παρόν δεν έχουμε άλλη λύση παρά να συνεχίσουμε την ειδική στρατιωτική επιχείρηση», πρόσθεσε.

Πίσω στο Πεκίνο, ο Σι δήλωσε ότι θέλει να αποφύγει μια κλιμάκωση, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη είναι ένας «ανεξάρτητος πόλος σε έναν πολυπολικό κόσμο» και ότι η Κίνα υποστηρίζει τη στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Ο Μακρόν δεχόταν πιέσεις από τις ΗΠΑ να χρησιμοποιήσει την επίσκεψή του για να αποτρέψει την Κίνα από τη δημιουργία στενότερων δεσμών με τη Ρωσία. Μετά τη συνάντηση Μακρόν και Σι, ο Γάλλος πρόεδρος είπε ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν ότι τα πυρηνικά όπλα θα πρέπει να αποκλειστούν από τη σύγκρουση.

Με πληροφορίες από The Guardian



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back