ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λούλα ξανά πρόεδρος στη Βραζιλία

Εικόνα του άρθρου Ο Λούλα ξανά πρόεδρος στη Βραζιλία
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2022, 08:39
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Λουίς Ινάσιου Λούλα, παλιός συνδικαλιστής, ακτιβιστής, καταδικασμένος για διαφθορά σε μια αμφισβητούμενη δίκη, επέστρεψε στα 77 του στην προεδρία της Βραζιλίας.

Νίκησε οριακά τον ακροδεξιό απερχόμενο πρόεδρο Ζάιχ Μπαλσονάρου, με 50,9%, έναντι 49,1% (60.345.999 ψήφοι έναντι 58.206.354, σύμφωνα με το Reuters).

Η νίκη του υποψήφιου της κεντροαριστεράς, παρότι του χρεώνουν πολλά για τη σύμπνοια με το ΔΝΤ και την «προετοιμασία» του ερχομού της ακροδεξιάς (την οποία στήριξαν αναφανδόν τα πλουσιότερα στρώματα), είναι μια μικρή λύτρωση για τη Βραζιλία, έστω στη λογική του «ελάσσονος κακού».

Οι πρώτες αντιδράσεις πολιτικών ηγετών, σύμφωνα με το ΑΠΕ, ήταν οι εξής:

Τζο Μπάιντεν

«Απευθύνω τα συγχαρητήριά μου στον Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα για  την εκλογή του στην προεδρία της Βραζιλίας έπειτα από τις ελεύθερες,  δίκαιες και αξιόπιστες εκλογές» στη μεγαλύτερη λατινοαμερικάνικη χώρα,  ανέφερε ανακοίνωση Τύπου που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της αμερικανικής  προεδρίας από τις υπηρεσίες του κ. Μπάιντεν. Στο λακωνικό κείμενο  προστίθεται πως ο αμερικανός πρόεδρος «αδημονεί» να «δουλέψει» με τον  βραζιλιάνο ομόλογό του, ώστε να «συνεχιστεί η συνεργασία των δυο χωρών  μας».

Εμανουέλ Μακρόν

«Μαζί, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας για να αντιμετωπίσουμε τις πολλές  κοινές προκλήσεις και θα ανανεώσουμε τον δεσμό φιλίας ανάμεσα στις δυο  χώρες μας», τόνισε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους μέσω Twitter μερικά  λεπτά μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος από την εφορευτική επιτροπή,  αναρτώντας το ίδιο μήνυμα στα πορτογαλικά, κρίνοντας πως η νίκη του  Λούλα «ανοίγει νέα σελίδα στην ιστορία της Βραζιλίας».

Τζάστιν Τριντό

«Ο λαός της Βραζιλίας μίλησε. Αδημονώ να συνεργαστώ με τον Λούλα για  να ενισχύσουμε την εταιρική σχέση των χωρών μας (...) και να προωθήσουμε  τις κοινές μας προτεραιότητες - όπως την προστασία του περιβάλλοντος»,  σημείωσε μέσω Twitter ο πρωθυπουργός του Καναδά.

Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ

«Ο Λούλα νίκησε, ευλογημένος ο λαός της Βραζιλίας. Θα υπάρξει ισότητα  και ουμανισμός», ήταν το σχόλιο του προέδρου του Μεξικού, επίσης μέσω  Twitter.

Άντονι Αλμπανέζι

«Τεράστια συγχαρητήρια στον Λούλα για την τρομερή νίκη του στις  βραζιλιάνικες εκλογές. Αδημονώ να συνεργαστώ μαζί σου για την προστασία  του παγκόσμιου περιβάλλοντός μας», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός της  Αυστραλίας.

Μιγκέλ Ντίας-Κανέλ

«Σε αγκαλιάζουμε αδελφέ πρόεδρε Λούλα», ανέφερε απλά ο πρόεδρος της Κούβας.

Γκαμπριέλ Μπόριτς

Παρόμοιος ήταν ο τόνος του προέδρου της Χιλής: «Λούλα. Αγαλλίαση!», συνόψισε.

Γκιγιέρμο Λάσο

«Συγχαίρω τον Λούλα για την εκλογή του (...). Θα συνεχίσουμε να να  ενισχύουμε τη φιλία και τη συνεργασία των χωρών μας, για να έλθουν  καλύτερες μέρες για τους πολίτες μας. Η περιφέρειά μας συνεχίζει την  ολοκλήρωσή της με πλουραλισμό», ανέφερε ο πρόεδρος του Ισημερινού.

Γουστάβο Πέτρο

«Ζήτω ο Λούλα», έγραψε απλά ο πρόεδρος της Κολομβίας, που εξελέγη τον Ιούνιο.

Νικολάς Μαδούρο

«Η δημοκρατία θριάμβευσε στη Βραζιλία. Ζήτω οι λαοί που είναι  αποφασισμένοι να ζήσουν ελεύθεροι, κυρίαρχοι και ανεξάρτητοι!», σχολίασε  ο πρόεδρος της Βενεζουέλας.

Λουίς Άρσε

«Συγχαρητήρια αδελφέ Λούλα. Η νίκη σου ενισχύει τη δημοκρατία και την  ολοκλήρωση της Λατινικής Αμερικής. Είμαστε σίγουροι πως θα οδηγήσεις  τον λαό της Βραζιλίας στον δρόμο της ειρήνης, της προόδου και της  κοινωνικής δικαιοσύνης», τόνισε ο πρόεδρος της Βολιβίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back