Υποστηρικτές του πρώην ακροδεξιού προέδρου της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου εισέβαλαν σε πολλά κυβερνητικά κτίρια σήμερα, προκαλώντας σημαντικές ζημιές, σύμφωνα με τα βίντεο που αναρτήθηκαν σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης.
«Αυτή η παράλογη απόπειρα να επιβληθεί διά της βίας η βούλησή τους δεν θα περάσει» προειδοποίησε ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Φλάβο Ντίνο με ανάρτησή του στο Twitter. «Θα σταλούν ενισχύσεις», πρόσθεσε.
Το Κόμμα των Εργατών του προέδρου Λούλα ζήτησε από το γραφείο του γενικού εισαγγελέα να δώσει εντολή στις δυνάμεις ασφαλείας να περιορίσουν τους διαδηλωτές.
Οι ριζοσπαστικοποιημένοι μπολσοναριστές έφτασαν μαζικά έξω από το Κογκρέσο και αιφνιδίασαν τις δυνάμεις ασφαλείας, μία εβδομάδα μετά την ορκωμοσία του νέου προέδρου Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, τη νίκη του οποίου δεν αναγνωρίζουν.
Εντυπωσιακά πλάνα, που θυμίζουν την εισβολή στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ, πριν από δύο χρόνια, δείχνουν ένα πλήθος διαδηλωτών, ντυμένων με κιτρινοπράσινα μπλουζάκια, να καταλαμβάνει το Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και διάφορα υπουργεία ενώ περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο.
Μερικές χιλιάδες άνθρωποι εισέβαλαν στο Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο και θεάθηκαν να σπάνε έπιπλα. Βίντεο δείχνουν κατεστραμμένα γραφεία βουλευτών και διαδηλωτές όρθιους πάνω στα έδρανα της Γερουσίας. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης υπολόγισαν ότι στις ταραχές συμμετείχαν περίπου 3.000 άνθρωποι.
Οι ζημιές φαίνεται ότι είναι σημαντικές, σε αυτά τα κτίρια που θεωρούνται θησαυροί της σύγχρονης αρχιτεκτονικής και φιλοξενούν πολλά έργα τέχνης.
Η ζώνη κοντά στην Πλατεία των Τριών Εξουσιών –όπου βρίσκονται το προεδρικό μέγαρο Πλανάλτο, το Ανώτατο Δικαστήριο και το Κογκρέσο– είχε αποκλειστεί από την αστυνομία, όμως οι μπολσοναριστές κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό. Οι αστυνομικοί προσπαθούσαν μάταια να τους απωθήσουν κάνοντας χρήση δακρυγόνων.
Ο Μπολσονάρου, που δεν συνεχάρη ποτέ τον Λούλα για την εκλογή του, έφυγε από τη Βραζιλία δύο ημέρες προτού να λήξει η θητεία του και σήμερα βρίσκεται στη Φλόριντα.
«Πρέπει να αποκαταστήσουμε την τάξη, έπειτα από αυτές τις νόθες εκλογές», είπε σε έναν δημοσιογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου η διαδηλώτρια Σάρα Λίμα, μια μηχανικός 27 ετών, που έφτασε στην Μπραζίλια από την Γκοϊανέσια, 300 χιλιόμετρα μακρύτερα.
Οι μπολσοναριστές διαδήλωναν ήδη έξω από στρατόπεδα μετά την ήττα του Μπολσονάρου και ζητούσαν να παρέμβει ο στρατός για να μην επιστρέψει στην εξουσία ο Λούλα. Ορισμένοι είχαν μπλοκάρει οδικούς άξονες επί μία εβδομάδα μετά τις εκλογές.
Η ορκωμοσία του Λούλα έγινε την 1η Ιανουαρίου στην Μπραζίλια, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια.
Αντιδράσεις
Οι ΗΠΑ, η ΕΕ και πολλές λατινοαμερικανικές χώρες καταδίκασαν σήμερα την εισβολή των υποστηρικτών του Ζαΐχ Μπολσονάρου στο Κογκρέσο, το Ανώτατο Δικαστήριο και άλλα κυβερνητικά κτίρια στην Μπραζίλια.
«Η βία δεν έχει θέση στη δημοκρατία», έγραψε στο Twitter ο επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Μπραζίλια Ντάγκλας Κόνεφ. «Καταδικάζουμε σθεναρά τις επιθέσεις στους θεσμούς της εκτελεστικής, νομοθετικής και δικαστικής εξουσίας στην Μπραζίλια, που είναι επίσης επίθεση εναντίον της δημοκρατίας. Δεν υπάρχει δικαιολογία για τέτοιες ενέργειες», πρόσθεσε.
Η πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπραζίλια κάλεσε τους Αμερικανούς πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή «μέχρι νεωτέρας».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, με ανάρτησή του στο Twitter, καταδίκασε επίσης την επίθεση.
Ο αριστερός πρόεδρος της Κολομβίας Γκουστάβο Πέτρο εξέφρασε την αλληλεγγύη του στον Βραζιλιάνο ομόλογό του Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα. «Ο φασισμός αποφάσισε πραξικόπημα», σχολίασε.
Την πλήρη υποστήριξή της κυβέρνησής του στον Λούλα εξέφρασε και ο πρόεδρος της Χιλής Γκαμπριέλ Μπόριτς κάνοντας λόγο για «θρασύδειλη επίθεση στη δημοκρατία».
Υποστήριξη Γάλλων βουλευτών
Γάλλοι βουλευτές του κόμματος του προέδρου Μακρόν και της αριστεράς κατήγγειλαν τις «επιθέσεις της ακροδεξιάς» στη Βραζιλία, εκφράζοντας την υποστήριξή τους στον πρόεδρο Λούλα, μετά την εισβολή χιλιάδων μπολσοναριστών σε κυβερνητικά κτίρια της Μπραζίλια.
«Αλληλεγγύη με τον βραζιλιάνικο λαό, οι θεσμοί του οποίου δέχονται επίθεση από τους ακροδεξιούς. Ιδού που οδηγούν η συνωμοσιολογία, η απονομιμοποίηση ενός δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου και η αμφισβήτηση της καθολικής ψηφοφορίας», έγραψε στο Twitter ο βουλευτής Στεφάν Σεζουρνέ, ο επικεφαλής του κόμματος «Αναγέννηση» του Εμανουέλ Μακρόν.
Ο Ζαν-Λικ Μελανσόν της «Ανυπότακτης Αριστεράς», πρώην υποψήφιος για την προεδρία της Γαλλίας, κατηγόρησε την ακροδεξιά της Βραζιλίας ότι προσπαθεί «α λα Τραμπ» να ανατρέψει πραξικοπηματικά τον Λούλα. «Αλληλεγγύη με τη βραζιλιάνικη δημοκρατία!» έγραψε στο Twitter.
«Να ποια είναι η ακροδεξιά παντού στον κόσμο. Πάντα αρνείται τη δημοκρατία! Πλήρης στήριξη στον πρόεδρο Λούλα», υπογράμμισε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ.
«6 Ιανουαρίου 2021 στην Ουάσινγκτον, 8 Ιανουαρίου 2023 στην Μπραζίλια. Αναπαράγεται το ίδιο σενάριο, με την ακροδεξιά να αρνείται την ετυμηγορία της κάλπης. Στήριξη στον Λούλα για την αποκαστάσταση της δημοκρατίας στη Βραζιλία», είπε η αντιπρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης Βαλερί Ραμπό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP/Reuters. Φωτογραφία: Υποστηρικτές του Μπολσονάρου εισβάλλουν στο Εθνικό Κογκρέσο στη Μπραζίλια της Βραζιλίας, 08 Ιανουαρίου 2023/EPA/ANDRE BORGES