ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Ο κορμοράνος στο μετάλλιο του Γύρου της Λίμνης

Εικόνα του άρθρου Ο κορμοράνος στο μετάλλιο του Γύρου της Λίμνης
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/09/2017, 12:36
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ

Το φετινό μετάλλιο του Γύρου της Λίμνης, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Χρήστος Σκαλκώτος. Το μετάλλιο που θα πάρουν οι αθλητές και αθλήτριες του αγώνα, έχει για άλλη μια χρονιά περιβαλλοντικό θέμα και μήνυμα. Έτσι, μετά τους δρομείς του Παπαγιάννη και τα δέκα χρόνια που αποτέλεσαν το θέμα του μεταλλίου, το φετινό αναπαριστά τη βιοποικιλότητα της Παμβώτιδας με τη μορφή ενός κορμοράνου, πουλιού ιδιαίτερης σημασίας για τη λίμνη και για τον χαρακτηρισμό της ως προστατευόμενη περιοχή.

Χαρακτηριστικό του κορμοράνου είναι ο κίτρινος λαιμός του που διακρίνεται εύκολα. Είναι άριστος κολυμβητής και εξαιρετικός ψαράς, με χαρακτηριστικό γρήγορο πέταγμα με τεντωμένο το λαιμό. Μεγάλος αριθμός κορμοράνων ξεχειμωνιάζει στη λίμνη Παμβώτιδα, ενώ κάποια άτομα μένουν στη λίμνη όλο το χρόνο. Συχνά τον βλέπουμε να κάθεται σε στύλους και κλαδιά μέσα στη λίμνη, με ανοιχτές τις φτερούγες του για να τις στεγνώσει.

Η «τα πάντα τρέφουσα» φιλοξενεί περισσότερα από 170 είδη πουλιών, εκ των οποίων τα 34 προστατεύονται τόσο από την κοινοτική όσο και από την ελληνική νομοθεσία. Η βαλτόπαπια (Aythyanyroca) αποτελεί ένα είδος το οποίο απειλείται με εξαφάνιση παγκοσμίως, ενώ αλλά δέκα είδη πουλιών, συμπεριλαμβανομένου της λαγγόνας (Phalacrocorax pygmeus), ένα είδος μικρού κορμοράνου, είναι είδη που χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής για τη διατήρηση τους.

Η δημιουργία του γλύπτη Χρήστου Σκαλκώτου, είναι εμπνευσμένη από φακόσχημο σφραγιδόλιθο (7ος-6ος αι. π.Χ.). Ο δημιουργός διδάσκει στο τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Μετά τις σπουδές του στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, συνέχισε στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Βενετίας με πτυχίο στη Γλυπτική, Συντήρηση Πέτρας - Μαρμάρου και Ιστορία της Τέχνης. Ακολούθησαν σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βενετίας (Cà Foscari), στην Ιστορία της Τέχνης και την Ιστορία της Φιλοσοφίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back