Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο κ. Παπαδόπουλος, γιατρός και συγγραφέας

Εικόνα του άρθρου Ο κ. Παπαδόπουλος, γιατρός και συγγραφέας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2022, 10:47
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Στις 18 Φεβρουαρίου 1884 γεννήθηκε στην Καρίτσα ο Γεώργιος Ν. Παπαδόπουλος. Έγινε γνωστός ωστόσο ως «Μάρκος Αυγέρης» και έγινε ένας από τους σημαντικούς εκπροσώπους των ελληνικών μεσοπολεμικών γραμμάτων.

Στα Γιάννενα, ο δρόμος με το όνομά του βρίσκεται κάτω από το νοσοκομείο Χατζηκώστα. Επίσης, στο «πάρκο των ποιητών» στο Άλσος, βρίσκεται προτομή του χωρίς όμως επιγραφή.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:

Ο Αυγέρης ήταν γιος φαρμακοποιού και μαθητής στη Ζωσιμαία. Το 1907 αποφοίτησε από την Ιατρική Αθηνών και εργάστηκε σε αθηναϊκές κλινικές, ενώ υπηρέτησε έξι χρόνια ως ανθυπίατρος, στον ελληνικό στρατό από το 1912, με διαλείμματα, ως το 1922.

Στο μεταξύ, είχε κάνει την ποιητική του εμφάνιση με το ποίημα «Η Βάβω η Τασιά» που δημοσιεύτηκε στο λογοτεχνικό περιοδικό «Ο Νουμάς», το 1904. Την ίδια χρονιά ανέβηκε το θεατρικό του «Μπροστά στους ανθρώπους», έργο που τον έβαλε για τα καλά στους λογοτεχνικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους της Αθήνας. Ήταν μέλος της «παράς της Δεξαμενής», στο καφενείο της ομώνυμης γειτονιάς όπου σύχναζαν επίσης ο Κοσμάς Πολίτης, ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, ο Νίκος Βέης κ.α.

Μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αυγέρης υπηρέτησε ως επόπτης εκδόσεων σχολικών βιβλίων στο Υπουργείο Παιδείας.

Το 1926 ο Αυγέρης τοποθετήθηκε στο Υπουργείο Υγείας, ως επιθεωρητής επαγγελματικής υγιεινής.

Ήδη, από τη Μικρασιατική Καταστροφή, ο Αυγέρης είχε εκφραστεί (και) πολιτικά, τασσόμενος στο χώρο της Αριστεράς.

Μετά από ένα διάστημα μετεκπαίδευσης στο Παρίσι, επέστρεψε στην Ελλάδα και παντρεύτηκε τη Γαλάτεια Αλεξίου, αδερφή της Έλλης Αλεξίου και γνωστότερη με το επώνυμο του πρώτου συζύγου της: Καζαντζάκη.

Ο πόλεμος βρήκε τον Αυγέρη στρατευμένο στο ΕΑΜ, του οποίου διετέλεσε γενικός γραμματέας. Το 1944 εντάχθηκε στο ΚΚΕ και το 1947 απολύθηκε από το Υπουργείο Εργασίας, λόγω των πολιτικών του φρονημάτων.

Η δημιουργική δραστηριότητα του Αυγέρη μπορεί να κατανεμηθεί σε τρεις περιόδους:  Τα θεατρικά έργα  (πρωτότυπα-μεταφράσεις-διασκευές) και τα ποιήματα της δεκαετίας του ’10, τις επαγγελματικές έρευνες και συγγράμματα στον Μεσοπόλεμο και την επιστροφή στη συγγραφή μεταπολεμικά, με δοκίμια, ιδεολογικά κείμενα και αναλύσεις και κριτικές.

Ο Αυγέρης πέθανε στην Αθήνα, στις 8 Ιουνίου του 1973, στα 89 του χρόνια. Στην κηδεία του παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων πολιτικοί όπως ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος και ο Γιώργος Μαύρος. Στο μνήμα του, σύμφωνα με την επιθυμία του, γράφτηκε «Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση».

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back