Ο Μάνθος Οικονόμου γεννήθηκε το 1770 στο Κουκούλι, γιος λόγιου ιερέα και σπούδασε πλάι στον Κοσμά Μπαλάνο. Ο δρόμος με το όνομά του βρίσκεται στο Κάστρο των Ιωαννίνων, παράλληλα στη νότια Πύλη.
Η ικανότητά και ευχέρειά του στο γραπτό λόγο τον έκαναν περιζήτητο σύμβουλο στα Ιωάννινα της εποχής. Εκτός όμως από τις γραμματικές ικανότητες, ο Οικονόμου είχε διπλωματικές ικανότητες, τις οποίες χρησιμοποιούσε, τόσο προς όφελος του εργοδότη του, αλλά και προς όφελος των συμπατριωτών του.
Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:
Ο Οικονόμου απέκτησε υψηλή θέση στην αυλή του Αλή Πασά, ως αρχιγραμματέας και σύμβουλος «επί των εξωτερικών».
Μεταξύ άλλων, χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις με τους άγγλους για την αγορά της Πάργας, προσπαθώντας, σύμφωνα με τους Duval και Μουστοξύδη (1851) να μεταπείσει τους κατοίκους της περιοχής, ώστε να μην καταφύγουν στα Επτάνησα. Μια εκδοχή για τη στάση του, ήταν ότι προσπαθούσε να μειώσει τις αποζημιώσεις που θα έπρεπε να καταβάλλει το κράτος του Αλή, όσο αυξάνονταν οι πρόσφυγες που έφευγαν από την Πάργα.
Ο Οικονόμου θεωρήθηκε τόσο φιλόπατρις, όσο και ραδιούργος.
Μυήθηκε όμως στη Φιλική Εταιρεία από τον αδερφό του, Χριστόδουλο. Ο Ιωάννης Φιλήμων περιγράφει ως εξής τη μύηση του Οικονόμου, στο Δοκίμιον Ιστορικόν περί της ελληνικής Επαναστάσεως (σελ 328):
«Καθ΄ην εποχήν απεφασίσθη παρά του σουλτάνου η καταστροφή του Αλή πασσά, οι έφοροι της Κωνσταντινουπόλεως και ούτως (σ.σ. ο Ασημάκης Κροκίδας) απέστειλαν τον γαμβρόν αυτού Χριστόδουλον Οικονόμου εις Ιωάννινα (ίδε την από 12 Ιανουαρίου 1821 επιστολήν των εφόρων) ίνα κατηχήση τον Μάνθον Οικονόμου, αδελφόν τούτου, και τον Αλέξιον Νούτσον, ισχύοντας τότε κατά την Ήπειρον, τον Ίσκον, τον Στράτον και τους φαρμακίδας εν τη Ακαρνανία και άλλους τοιούτους».
Σύμφωνα πάντα με τον Φιλήμονα, ο Κροκίδας τελικά διέφυγε στην Ύδρα, εγκαταλείποντας την περιουσία του. Ο Μάνθος Οικονόμου όμως δεν τα κατάφερε. Συνελήφθη από σουλτανικές δυνάμεις στο Μέτσοβο, αναγνωρίστηκε ως στενός συνεργάτης του Αλή και εκτελέστηκε με αποκεφαλισμό…