ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» στη Δημοτική Πινακοθήκη

Εικόνα του άρθρου «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» στη Δημοτική Πινακοθήκη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 30/09/2019, 13:38
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μετά το Μονοδένδρι και το Ριζάρειο Εκθεσιακό Κέντρο, η έκθεση «Ο φωτογράφος Γιώργος Σεφέρης» του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης έρχεται στα Γιάννενα και στη Δημοτική Πινακοθήκη. Τα εγκαίνια της φωτογραφικής αυτής έκθεσης θα γίνουν τη Δευτέρα 7 Οκτωβρίου, στις 18:30. Η έκθεση θα παραμείνει στην πόλη για δύο μήνες.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό σημείωμα, ο ποιητής Γιώργος Σεφέρης ασχολήθηκε με τη φωτογραφία από τα φοιτητικά του χρόνια στο Παρίσι (1920) ως τον τελευταίο χρόνο της ζωής του (1971) αποτυπώνοντας την καθημερινότητα και τα ενδιαφέροντά του στις φωτογραφίες που τράβηξε επί μισό αιώνα.
Η έκθεση περιλαμβάνει 82 φωτογραφίες από τα ταξίδια του στην Ελλάδα, την Κύπρο, αλλά και τις χώρες στις οποίες έζησε κατά τη διάρκεια της διπλωματικής του καριέρας. Η επιλογή των φωτογραφιών έγινε από τα περίπου 2.500 χιλιάδες αρνητικά που συγκροτούν το Φωτογραφικό Αρχείο Γιώργου Σεφέρη, το οποίο μετά από ευγενή δωρεά της Μαρώς Σεφέρη το 1984 και της Άννας Λόντου το 1999, απόκειται πλέον ολόκληρο στο Μορφωτικό Ίδρυμα Εθνικής Τραπέζης.

Η έκθεση παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2000 στην Πάτρα και στην Αθήνα και ήταν η συμβολή –μαζί με το λεύκωμα «Οι φωτογραφίες του Γιώργου Σεφέρη»– του Μορφωτικού Ιδρύματος στο έτος Σεφέρη. Από τότε, η έκθεση έχει ταξιδέψει τόσο στην Ελλάδα (Θεσσαλονίκη, Ηράκλειο Κρήτης, Καστοριά, Σαντορίνη, Γιάννενα, Κοζάνη, Νάξος, Καβάλα, Χίος, Μονοδένδρι) όσο και στο εξωτερικό (Μόναχο, Νυρεμβέργη, Λιψία, Φραγκφούρτη, Νέα Υόρκη, Δουβλίνο, Στοκχόλμη, Βιέννη, Μιλάνο, Παλέρμο) δίνοντας τη δυνατότητα στο ευρύ κοινό να γνωρίσει τον ποιητή και από τη φωτογραφική του δραστηριότητα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης θα χαιρετήσει ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ και ο διευθυντής του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τραπέζης Διονύσης Καψάλης.



Ώρες λειτουργίας της Δημοτικής Πινακοθήκης: Δευτέρα έως Πέμπτη 08:00-15:00, Παρασκευή 08:00-21:00, Κυριακή 10:00-13:00 και 18:00-21:00.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back Ντοτη3