ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρουσιάζει το «EarthCARE»

Εικόνα του άρθρου Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος παρουσιάζει το «EarthCARE»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 17/01/2024, 12:38
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος θα παρουσιάσει την 1η Φεβρουαρίου, στους εκπρόσωπους των μέσων ενημέρωσης τον δορυφόρο EarthCARE στις εγκαταστάσεις της Airbus στο Φριντριχσάφεν της Γερμανίας, πριν το διαστημικό σκάφος μεταφερθεί στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ για την προγραμματισμένη για τον Μάιο εκτόξευση.

Ο EarthCARE ((Cloud, Aerosol and Radiation Explorer)) είναι ο μεγαλύτερος και πιο πολύπλοκος από όλες τις πρωτοποριακές αποστολές Earth Explorer του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) - αποστολές που παρέχουν κρίσιμες πληροφορίες για την κατανόηση της λειτουργίας του κόσμου μας και του αντίκτυπου που έχει η ανθρώπινη δραστηριότητα στις φυσικές διεργασίες.

Εξοπλισμένη με τέσσερα υπερσύγχρονα όργανα, αυτή η συναρπαστική αποστολή θα πραγματοποιήσει μια σειρά από διαφορετικές μετρήσεις που όλες μαζί θα ρίξουν νέο φως στο ρόλο που παίζουν τα σύννεφα και τα αερολύματα στη ρύθμιση της ευαίσθητης ισορροπίας της θερμοκρασίας της Γης.

Με την παγκόσμια κλιματική αλλαγή να επηρεάζει ολοένα και περισσότερο τον πλανήτη μας, το EarthCARE είναι έτοιμο να παράσχει δεδομένα για την κλιματική έρευνα, να βελτιώσει την ακρίβεια των κλιματικών μοντέλων και να υποστηρίξει την αριθμητική πρόγνωση του καιρού, τονίζει στην ανακοίνωσή του ο ESA.

O EarthCARE αναπτύχθηκε ως συνεργασία μεταξύ του ESA και της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης (JAXA). Στην αποστολή συμμετέχει και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Φωτογραφία: ESA/ATG medialab

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back