ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν συμφώνησε για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Εικόνα του άρθρου Ο Ερντογάν συμφώνησε για την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2023, 02:23
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε να στείλει το πρωτόκολλο ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ στο τουρκικό κοινοβούλιο «το συντομότερο δυνατό».

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε την ανακοίνωση μετά από συνομιλίες με τον Ερντογάν και τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον την παραμονή της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λιθουανία.

«Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ... ότι ο πρόεδρος Ερντογάν συμφώνησε να διαβιβάσει το πρωτόκολλο προσχώρησης της Σουηδίας στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση το συντομότερο δυνατό και να συνεργαστεί στενά με τη συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε συνέντευξη Τύπου.

Ο Στόλτενμπεργκ αρνήθηκε να δώσει ημερομηνία για το πότε η προσχώρηση της Σουηδίας θα επικυρωθεί από το τουρκικό κοινοβούλιο και τη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση, η οποία θα αποφασίσει για το ακριβές χρονοδιάγραμμα.

Η Σουηδία δεσμεύτηκε  να υποστηρίξει την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην ΕΕ, μεταξύ της οποίας την αναθεώρηση στην Τελωνειακή Ένωση και τη βίζα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Ερντογάν έθεσε τη Δευτέρα έναν νέο όρο για την έγκριση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, καλώντας τις ευρωπαϊκές χώρες να «ανοίξουν το δρόμο» για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Με πληροφορίες από AP, Reuters



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back