Ο Ουίνστον Τσώρτσιλ ήταν ένας πολύ παράξενος και δύσκολος άνθρωπος. Η ιστορική συγκυρία ωστόσο, τον καθιέρωσε ως ένα από τα καίρια πρόσωπα της ευρωπαϊκής ιστορίας και έναν από τους τρεις νικητές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, έναντι των ναζί. Πολύ συχνά, επιχειρείται να προβληθεί από διάφορες ιστορικές πηγές, ειδικά τα τελευταία χρόνια που ο αναθεωρητισμός (ο κανονικός, όχι αυτός που λένε διάφοροι κυβερνητικοί…), ως ο μοναδικός εν Ευρώπη «πατέρας της νίκης». Οι «Μέρες που έχτισαν την ιστορία» του Έρικ Λάρσον (εκδ. Διόπτρα) όμως, είναι ψύχραιμες και σχεδόν κινηματογραφικές.
Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή ή δωρεά, εδώ:
Το βιβλίο περιγράφει την πορεία του Τσώρτσιλ στην ηγεσία της Αλβιώνας, από την αρχή μέχρι το τέλος της, στον πιο «πολυτελή αναλώσιμο» πρωθυπουργό που είχε η χώρα. Ο Λάρσον χρησιμοποιεί ένα πολύ έντονα περιγραφικό στυλ, σχεδόν κινηματογραφικό που αναπόφευκτα, παραπέμπει στο επίσης καλό «Darkest hour» του Τζο Ράιτ (μερικές φορές είναι σαν να «διαβάζεις» την ταινία) και συστήνει τα ιστορικά γεγονότα με έναν τρόπο που θα μπορούσε όντως να «τρομάξει» έναν ακαδημαϊκό, χωρίς όμως να ξεπερνάει τα όρια της συγγραφικής υπερβολής.
Ο Τσώρτσιλ είναι ένας πολύ επίμονος άνθρωπος, εξαντλητικός για τους συνεργάτες του, με σκοτεινό και απολυταρχικό αποικιοκρατικό παρελθόν, αλλά τελικά, αποδεικνύεται «man of the hour» που θα κρατήσει όρθιο έναν λαό, ο οποίος πρακτικά βομβαρδίζεται χωρίς άμυνα. Το βιβλίο του Λάρσον αξίζει τον κόπο, ως μια πολύ πρώιμη εισαγωγή σε ένα αναγνωστικό πεδίο που έχει πολύ καλύτερα και αξιόλογα ιστορικά ντοκουμέντα. Σαν «101» μάθημα όμως, είναι καλό και δεν κατευθύνει τους αναγνώστες-τριες, όσο το επιχειρούν νεόκοποι ισοτριοδίφες που αναπλάθουν το ιστορικό αφήγημα, κατά πώς επιθυμεί η σύγχρονη εξουσία…