Oikonomou pisoi
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ

Ο δρόμος ενός σχολάρχη

Εικόνα του άρθρου Ο δρόμος ενός σχολάρχη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 09/01/2021, 10:00
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΩΝ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ - ΠΡΟΣΩΠΑ & ΠΡΑΓΜΑΤΑ

Πίσω από την Ακαδημία, ο δρόμος φέρει το όνομα ενός λυκειάρχη των Ιωαννίνων, του Κωνσταντίνου Αράπη.

Πολύ πριν η εκπαίδευση στην Ελλάδα αντιμετωπίσει ισότιμα τους μαθητές και τις μαθήτριες, στα Γιάννενα λειτουργούσε ένα πρωτοποριακό για την εποχή, αλλά και για τα επόμενα χρόνια, σχολείο.

Το «Μικτό Λύκειο Αδελφών Αράπη» λειτούργησε στα Γιάννενα στα τέλη του 19ου αιώνα, με σχολάρχες τους τρεις αδελφούς Αράπη, τον Αναστάσιο, τον Απόστολο και τον Κωνσταντίνο, οι οποίοι είχαν σπουδάσει στην Ελβετία και στη Γερμανία.

Αν σας αρέσει ο Τύπος, μπορείτε να τον στηρίξετε με μια συνδρομή εδώ:

Το σχολείο στεγαζόταν στο αρχοντικό Λιάμπεη και διέθετε όργανα γυμναστικής (και για τις μαθήτριες), ενώ έκανε μαθήματα μουσικής και ξένων γλωσσών. Επίσης, διέθετε και οικοτροφείο για τα παιδιά οικογενειών που έρχονταν στα Γιάννενα να φοιτήσουν σε αυτό από τα χωριά του νομού. Γενικά, ήταν σχολείο που συγκέντρωνε τους γόνους των καλών οικογενειών των Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.

Από τα θρανία του πέρασαν μεταξύ άλλων ο πατριάρχης Αθηναγόρας και μετέπειτα βουλευτής, δήμαρχος και ευεργέτης των Ιωαννίνων, Βασίλειος Πυρσινέλλας.

Το σχολείο έκλεισε το 1900 και τα δύο αδέρφια, Απόστολος και Κωνσταντίνος, ανέλαβαν διευθυντικές θέσεις στην Κωνσταντινούπολη, σε ελληνικά σχολεία. To 1912, ο Κωνσταντίνος είναι μέλος του εν  Κωνσταντινουπόλει Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου. Αργότερα, επέστρεψε στην Ελλάδα, για να θητεύσει στην Κέρκυρα και στα Γιάννενα. Ο δε Αναστάσιος εργάστηκε ως επιθεωρητής των ελληνικών σχολείων της Κύπρου.

Πηγές:

Δόβα, Ελευθερία Π., «Ηπειρωτική Πνευματική Ζωή και Κίνηση: Γράφομε και μας γράφουν - Στέλλομε και μας στέλνουν». Στο: Ηπειρωτική Εταιρεία, τ. 90, Ηπειρωτική Εταιρεία, Αθήνα (1984): 120-121

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back