ΒΙΒΛΙΟ

Ο «Δον Ντομίνγκο» του Γιάννη Πάσχου

Εικόνα του άρθρου Ο «Δον Ντομίνγκο» του Γιάννη Πάσχου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/04/2018, 23:14
ΒΙΒΛΙΟ - ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Λίγο πριν φύγει το 2017, κυκλοφόρησαν «Οι μαγικές ιστορίες του Δον Ντομίνγκο» από τις εκδόσεις «Περισπωμένη». Αυτούς τους μήνες, με διακριτικότητα και σεβασμό, οι μαγικές ιστορίες, με τα όρια της λογικής να μοιάζουν ότι καταργούνται και με τη φαντασία να «στρατολογείται», ταξιδεύουν και «χτυπούν» την πόρτα του μυαλού όποιου αναγνώστη είναι πρόθυμος να ταξιδέψει σε άλλες πραγματικότητες. Αφηγητής ο Δον Ντομίνγκο. Και όχι δεν είναι κάποιος ισπανός ευγενής, αλλά ένας Γιαννιώτης. «Δον Ντομίνγκο» είναι ένα από τα παρατσούκλια του. 

Δημιουργός του ήρωα ο Γιάννης Πάσχος, κάτοικος Ιωαννίνων, γεννηθείς εν Ιωαννίνοις το 1954. Ομότιμος καθηγητής Ιχθυολογίας του ΤΕΙ Ηπείρου, έκανε τα πρώτα του βήματα στη λογοτεχνία το 2005. Το λογοτεχνικό έργο του Γιάννη Πάσχου περιλαμβάνει ποιήματα, συλλογές διηγημάτων, νουβέλες και δοκίμια.

Οι «μαγικές ιστορίες», με το πραγματικό και το παράλογο να παίζουν το παιχνίδι τους, αποτελούν τη κληρονομιά του Δον Ντομίνγκο όταν αυτός εξαφανίζεται. «Το μεγαλύτερο μαρτύριό μου ήταν όταν άρχισα να βλέπω. Όταν άρχισα να βλέπω τα λόγια των ανθρώπων. Τα λόγια σταμάτησα να τα ακούω και άρχισα να τα βλέπω» λέει ο ήρωας. Είκοσι μία περίεργες ιστορίες, υπερρεαλιστικές και ποιητικές, και τόσο γεμάτες με εικόνες που δεν παύουν να συνοδεύουν τον αναγνώστη και όταν τελειώσει και την τελευταία 105ή σελίδα.

Από αυτά τα βιβλία που βάζει κανείς στο ράφι της βιβλιοθήκης μόλις το διαβάσει, και που κάποια στιγμή επιστρέφει για να «κλέψει» στην τύχη μια εικόνα, μια άλλη πραγματικότητα…

Απαραίτητη σημείωση, το πολύ καλό χαρτί που επιλέχθηκε από τις «εκδόσεις Περισπωμένη», και γενικότερα η περιποιημένη και καλαίσθητη έκδοση (για όσους τα προσέχουν αυτά).

*Με αφορμή την έκδοση του νέου βιβλίου του Γιάννη Πάσχου, το ΤΕΙ Ηπείρου και οι εκδόσεις «Περισπωμένη» διοργανώνουν λογοτεχνική συνάντηση με τον συγγραφέα την Τετάρτη 18 Απριλίου, στις 20:00, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Συλλόγου Άρτας «Ο Μακρυγιάννης».


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back