Oikonomou pisoi
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών, τα τεστ PCR και οι τιμές

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος Ιωαννιτών, τα τεστ PCR και οι τιμές
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 14/01/2022, 20:52
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

To υπουργείο Ανάπτυξης, στις αρχές του Ιανουαρίου, όρισε την ανώτατη τιμή των 47 ευρώ για τα PCR τεστ. Την ίδια ώρα οι δήμαρχοι Νεάπολης-Συκεών και Χαλανδρίου ανακοίνωσαν ότι οι ίδιοι εξασφάλισαν στις τελευταίες δημοπρασίες την προμήθεια PCR τεστ έναντι 25 και 27 ευρώ.

Ο υπουργός κ. Γεωργιάδης επιχείρησε να υποστηρίξει ότι τα 47 ευρώ είναι χαμηλή τιμή και παράλληλα το αφήγημα ότι το πλαφόν αυτό είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην Ευρώπη.

Η όλη υπόθεση βέβαια έρχεται να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν περιθώρια περαιτέρω μείωσης του πλαφόν, αλλά κυρίως ότι τα μοριακά τεστ πρέπει να συνταγογραφηθούν.

Οι τιμές που πέτυχαν οι δύο προαναφερόμενοι Δήμοι, είναι από τις τελευταίες δημοπρασίες. O δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έχει δηλώσει ότι στην πρώτη δημοπρασία που έγινε το 2020, ο Δήμος πέτυχε την τιμή των 40 ευρώ ανά τεστ.

Ένας από τους Δήμους που πέτυχε χαμηλή τιμή εκείνη την εποχή, εν έτει 2020, είναι και ο Δήμος Ιωαννιτών. Δεν έχει υπάρξει κάποια ανακοίνωση εκ μέρους του, αλλά τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί στη «Διαύγεια», είναι αποκαλυπτικά.

Καταρχάς, ο Δήμος Ιωαννιτών έχει κάνει μόνο μια πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για διενέργεια PCR σε εργαζόμενους σε υπηρεσίες του Δήμου. Την πρόκληση αυτή εκδήλωσης ενδιαφέροντος την έκανε στις 30 Οκτωβρίου του 2020 και αφορούσε τη διενέργεια 350 PCR τεστ. 

Λίγες μέρες μετά, ο Δήμος αποδέχτηκε την προσφορά ιδιωτικού μικροβιολογικού εργαστηρίου των Ιωαννίνων με 37,98 ευρώ ανά τεστ –σύνολο 13.293 ευρώ για τα 350 τεστ. Η χρονική διάρκεια της σύμβασης ήταν για έναν χρόνο, μέχρι τον Νοέμβριο του 2021. Η υψηλότερη προσφορά ανά τεστ που έγινε σε αυτή τη διαδικασία από τα 11 εργαστήρια τα οποία συμμετείχαν, ήταν 77 ευρώ.  

Στο ενδιάμεσο (μέχρι την ολοκλήρωση της διαδικασίας της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος), λόγω κατεπείγουσας ανάγκης για PCR, ο Δήμος χρειάστηκε να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση για τη διενέργεια 25 PCR τεστ σε άλλο εργαστήριο της πόλης, έναντι 95 ευρώ ανά τεστ.

Τον Νοέμβριο του 2021, η Οικονομική Επιτροπή αποφάσισε την παράταση της σύμβασης με το ιδιωτικό εργαστήριο που έχει δώσει την τιμή των 37,98 ευρώ ανά τεστ, μέχρι τον Απρίλιο του 2022, λόγω μη εξάντλησης του αντικειμένου της σύμβασης.

Η διενέργεια PCR τεστ σε εργαζόμενους είναι ένα μέτρο πρόληψης κατά της Covid-19, το οποίο δεν το έχουν υιοθετήσει όλοι οι Δήμοι.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3