ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προϋπολογισμό πια…

Εικόνα του άρθρου Ο Δήμος Ιωαννιτών έχει προϋπολογισμό πια…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 28/03/2024, 07:44
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

O Δήμος Ιωαννιτών έχει επιτέλους προϋπολογισμό για το 2024. Το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε (κατά πλειοψηφία) τον προϋπολογισμό κατά τη χτεσινοβραδινή του συνεδρίαση, στην οποία δεν έλειψαν οι συνήθεις-διαχρονικές αντιπαραθέσεις για το πόσο αναπτυξιακός ή όχι είναι ο προϋπολογισμός.

Ένας προϋπολογισμός ύψους 209 εκατ. ευρώ στον οποίο περιλαμβάνονται σε μεγάλο ποσοστό δράσεις και έργα που έρχονται από το παρελθόν, κι όχι μόνο από το παρελθόν της προηγούμενης δημοτικής αρχής, αλλά και της προ-προηγούμενης. Η αρμόδια αντιδήμαρχος Γωγώ Γιώτη έδωσε κάποια στοιχεία για κάποιους νέους κωδικούς έργων, μελετών ή δράσεων για τις οποίες έχουν εγγραφεί πιστώσεις, όπως για την πρόσληψη ατόμων μέσω του προγράμματος του ΟΑΕΔ (55-67 ετών) για τον τομέα της καθαριότητας, για την πρόσληψη 22 μόνιμων υπαλλήλων, από τους οποίους οι 7 για τη Δημοτική Αστυνομία, για ρυμοτομίες και αποζημιώσεις για τη διάνοιξη της οδού Ρώμα, για παρεμβάσεις σε περιοχές επεκτάσεων όπως στον Μάτσικα και στη Νέα Ζωή, για τουριστική προβολή κλπ.

«Παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που είχαμε να αντιμετωπίσουμε από τη συγχώνευση καθώς δεν υπήρξε καμία προετοιμασία για τη μετάβαση, συνεχίστηκαν ακώλυτα οι λειτουργίες όλων των δομών, διεκπεραιώθηκαν με επιτυχία όλες οι απαιτούμενες διοικητικές ενέργειες, καλύφθηκε πλήρως η μισθοδοσία του προσωπικού» είπε μεταξύ άλλων η κα Γιώτη.

Για τη δυσκολία του όλου εγχειρήματος μίλησε και ο δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας. «Ό,τι και αν ειπωθεί σήμερα εκ μέρους της προηγούμενης δημοτικής αρχής είναι απλά δικαιολογίες. Αν λάβουμε υπόψη και την κοπιαστική δουλειά που έγινε για την ενσωμάτωση στον προϋπολογισμό του Δήμου και των οικονομικών στοιχείων καταργηθέντων νομικών προσώπων καταλαβαίνετε τη δυσκολία του εγχειρήματος», είπε αρχικά ο κ. Μπέγκας.

Η συνεδρίαση εξελίχθηκε χωρίς ιδιαίτερες εντάσεις, με εξαίρεση την τοποθέτηση του επικεφαλής της μείζονα παράταξης Δημήτρη Παπαγεωργίου που κατηγόρησε τον κ. Μπέγκα ότι «έχει κρυφή ατζέντα» για ιδιωτικοποίηση του τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, προκαλώντας την αντίδραση του δεύτερου.

Κατά τα άλλα, η επικεφαλής της παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη κατέθεσε μια σειρά από προτάσεις για την αύξηση της εισροής πόρων στα ταμεία του Δήμου, όπως τη δημιουργία προϊόντων από τα πρώην ΝΠΔΔ και την πώλησή τους (π.χ. έκδοση λευκώματος του σπηλαίου Περάματος ή ενθυμημάτων, αναπαραγωγή CDs και DVDs με τις εκδηλώσεις του Πνευματικού Κέντρου), τη σταδιακή είσπραξη (ρύθμιση με πολλές δόσεις και κούρεμα προσαυξήσεων) των συσσωρευμένων παλαιών οφειλών και την αναδιάρθρωση του τραπεζικού δανεισμού (π.χ. μείωση επιτοκίων, κούρεμα). 

Τη δική του πρόταση επί του προϋπολογισμού κατέθεσε και ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Γιάννενα. Νέα Εποχή» Φίλιππας Φίλιος. Ο κ. Φίλιος πρότεινε ένα ποσοστό του προϋπολογισμού να δοθεί για τον καθαρισμό των καλαμώνων στην Παμβώτιδα, όπως και ένα ποσοστό από τον προϋπολογισμό της ΔΕΥΑΙ για την τοποθέτηση συλλεκτών διαφόρων απορριμμάτων στο δίκτυο των ομβρίων που καταλήγει στη λίμνη.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back