ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Ο Curiosity έστειλε καρτ ποστάλ από τον Άρη

Εικόνα του άρθρου Ο Curiosity έστειλε καρτ ποστάλ από τον Άρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 16/06/2023, 22:59
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Αφού ολοκλήρωσε μια σημαντική ενημέρωση λογισμικού τον Απρίλιο, το Mars rover Curiosity της NASA έριξε μια τελευταία ματιά στην «Marker Band Valley» πριν την αφήσει πίσω του, στέλνοντας μια εκπληκτική εικόνα.

Η καρτποστάλ είναι μια καλλιτεχνική απεικόνιση του τοπίου, με προσθήκη χρώματος πάνω σε δύο ασπρόμαυρες πανοραμικές λήψεις που έγιναν από τις κάμερες πλοήγησης του Curiosity. Οι απόψεις τραβήχτηκαν στις 8 Απριλίου στις 9:20 π.μ. και στις 3:40 μ.μ., παρέχοντας δραματικά διαφορετικό φωτισμό που, όταν συνδυάζεται, κάνει τις λεπτομέρειες της σκηνής να ξεχωρίζουν. Το μπλε προστέθηκε στα τμήματα της καρτποστάλ που τραβήχτηκαν το πρωί και το κίτρινο στα τμήματα που τραβήχτηκαν το απόγευμα, όπως ακριβώς και σε μια παρόμοια καρτ ποστάλ που τραβήχτηκε από το Curiosity τον Νοέμβριο του 2021.


Το Curiosity βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Sharp, το οποίο υψώνεται 5 χιλιόμετρα μέσα στον κρατήρα Gale, όπου το ρόβερ εξερευνά από την προσεδάφιση του το 2012. 

Πρωινό πανόραμα χωρίς προσθήκη χρώματος

Απογευματινό πανόραμα χωρίς προσθήκη χρώματος



«Όποιος έχει πάει σε ένα εθνικό πάρκο γνωρίζει ότι η σκηνή φαίνεται διαφορετική το πρωί από ό,τι το απόγευμα», δήλωσε ο μηχανικός του Curiosity Doug Ellison του Εργαστηρίου Αεριοπροώθησης της NASA στη Νότια Καλιφόρνια, ο οποίος σχεδίασε και επεξεργάστηκε τις εικόνες. «Η καταγραφή των δύο εποχών της ημέρας παρέχει σκούρες σκιές επειδή ο φωτισμός έρχεται από αριστερά και δεξιά, όπως θα μπορούσαμε να έχουμε σε μια σκηνή - αλλά αντί για τα φώτα της σκηνής, βασιζόμαστε στον ήλιο».

Πηγή: NASA. Φωτογραφίες: NASA

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back