Oikonomou pisoi
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Ο θείος μου ο Αρχιμήδης» στο θερινό σινεμά

Εικόνα του άρθρου «Ο θείος μου ο Αρχιμήδης» στο θερινό σινεμά
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/07/2021, 14:32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Τις προβολές του θερινού σινεμά στην αυλή του πολιτιστικού πολυχώρου «Δημήτρης Χατζής», στα παλιά σφαγεία, συνεχίζει το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιωαννιτών σε συνεργασία με το Τσεχικό Κέντρο Αθήνας.

Τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, στις 21:30, θα προβληθεί η ταινία «Ο θείος μου ο Αρχιμήδης», σε σκηνοθεσία Γιώργου Αγαθονικιάδη, με ελεύθερη είσοδο.

Η ταινία περιγράφει την ιστορία ενός Έλληνα αντάρτη, ο οποίος έρχεται στα τέλη της δεκαετίας του '40 στην κομουνιστική Τσεχοσλοβακία για να αναζητήσει άσυλο μετά τον χαμένο εμφύλιο πόλεμο και βρίσκει εκεί το νέο του σπίτι. Η προσπάθειά του να εγκατασταθεί εκεί και μετέπειτα να μεταναστεύσει πίσω στην Ελλάδα, δημιουργεί χαριτωμένες και συγκινητικές καταστάσεις που αποδεικνύουν ότι όταν κάποιος είναι καλός άνθρωπος, δεν έχει σημασία που γεννήθηκε και τι γλώσσα μιλάει.

Στην ταινία πρωταγωνιστούν δύο από τους καλύτερους Τσέχους ηθοποιούς (ο O. Vetchy και ο M. Donutil). Το 2019, η ταινία βραβεύτηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ AVANCA στην Πορτογαλία.

Ο σκηνοθέτης Γιώργος Αγαθονικιάδης μεγάλωσε στην Τσεχία, όπου εργάστηκε ως σκηνοθέτης για 33 χρόνια. Το 1983 επαναπατρίστηκε στην Αθήνα. Έως το 2012 εργάστηκε ως επικεφαλής της δραματικής παραγωγής στην EΡT διατηρώντας στενές σχέσεις με την κινηματογραφική και θεατρική παραγωγή της Τσεχίας.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back