ΕΚΛΟΓΕΣ

Ντίνα Μπακόλα: «Η αλληλεπίδραση πολιτών-Δήμου είναι αναγκαία»

Εικόνα του άρθρου Ντίνα Μπακόλα: «Η αλληλεπίδραση πολιτών-Δήμου είναι αναγκαία»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 06/10/2023, 01:24
ΕΚΛΟΓΕΣ - ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΗΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Η Ντίνα Μπακόλα είναι υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ιωαννίνων με την παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» με επικεφαλής τον υποψήφιο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα. Στις τελευταίες εθνικές εκλογές, ήταν υποψήφια βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Την περίοδο 2014-2019 ήταν δημοτική σύμβουλος με την παράταξη του κ. Μπέγκα, και είχε θητεύσει ως αντιπρόεδρος του Ζωγράφειου Οίκου Ευγηρίας.



Μετά την εκλογική αναμέτρηση στις βουλευτικές εκλογές, αποφασίσατε να συμμετέχετε στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Δεν είναι η πρώτη σας φορά στην τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή τη φορά ποια εκτιμάτε ότι είναι τα χαρακτηριστικά της αναμέτρησης; 

Η προεκλογική περίοδος των βουλευτικών εκλογών ήταν μια ιδιαίτερη εμπειρία. Ήταν και μια ευκαιρία καλύτερης κατανόησης των προβλημάτων της κοινωνίας και των δομικών αλλαγών που έχουν γίνει σε αυτήν τα τελευταία χρόνια, μέσα από την καθημερινή επαφή με ανθρώπους οι οποίοι προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα. Η πολιτική έχει ή τουλάχιστον πρέπει να έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο. Και αυτό ισχύει και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ίσως ακόμα περισσότερο σε έναν Δήμο. Εκ των πραγμάτων, η τοπική αυτοδιοίκηση «μιλάει» πιο άμεσα στον πολίτη, στον καθένα από εμάς.

Ο χώρος της αυτός είναι ένας χώρος προσφοράς και ταυτόχρονα διεκδίκησης. Κι αυτός ήταν πάντα ο στόχος μου, κάθε φορά που έδωσα το παρών στα κοινά. Και σαφώς δεν είμαι πολιτικός καριέρας. Είμαι μια ενεργή πολίτης που όποτε μου ζητείται ή όποτε θεωρώ ότι μπορεί να είμαι χρήσιμη, είμαι παρούσα για να εργαστώ προς όφελος της πόλης μας και των ανθρώπων της.

Πώς θα αξιολογούσατε το έργο της δημοτικής αρχής την τετραετία αυτή;

Με πολλά λάθη και παραλείψεις. Όλα αυτά έχουν ειπωθεί από την παράταξη «Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα» και τον επικεφαλής μας, τον υποψήφιο δήμαρχο Θωμά Μπέγκα. Και όσα δεν ειπώθηκαν ή δεν υπογραμμίστηκαν δεόντως, έχω την εντύπωση ότι οι Γιαννιώτες και οι Γιαννιώτισσες τα έχουν συνειδητοποιήσει. Ως «Ενότητα Πολιτών» έχουμε την εμπειρία και τη γνώση να διορθώσουμε λάθη και παραλείψεις, αλλά και την επίγνωση να συνεχίσουμε ό,τι καλό έγινε. Είμαστε μια δυνατή ομάδα.

Ποιο εκτιμάτε ότι είναι το βασικό πρόβλημα της πόλης;

Δεν θα μιλήσω για την καθαριότητα, τον φωτισμό, την ποιότητα ζωής. Αυτά θα έπρεπε να θεωρούνται αυτονόητα. Δυστυχώς δεν είναι.

Νομίζω όμως ότι το βασικό πρόβλημα στα Γιάννενα είναι η απουσία αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτών και Δήμου. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες να αισθάνονται συμμέτοχοι, ότι αποτελούν ένα ζωντανό κύτταρο, ότι μπορούν να έχουν μια σχέση με τον Δήμο, και να μην τον βλέπουν μόνο ως εισπράκτορα των λογαριασμών του νερού ή άλλων τελών. Και φυσικά η αποκατάσταση μιας λειτουργικής, διαφανούς και ισότιμης σχέσης, είναι ευθύνη κυρίως της εκάστοτε δημοτικής αρχής. Και αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για την παράταξή μας ως δημοτική αρχή.

Από το πρόγραμμα της παράταξης, πείτε μας μία πρόταση που ξεχωρίζετε ιδιαίτερα, η οποία θα μπορούσε να δώσει στην πόλη μια προστιθέμενη αξία.

Η ανάδειξη του παραλίμνιου μετώπου. Μεγάλο κομμάτι του παραλίμνιου μετώπου παραμένει μη προσβάσιμο στους πολίτες. Θα πρέπει να δώσουμε περισσότερη έμφαση στη δημιουργία μιας σχέσης των πολιτών με τη λίμνη. Δεν αρκούν πια ο Μώλος, το «Δώδεκα», η Ακτή Μιαούλη. Και οι παρεμβάσεις –από περιπατητικές διαδρομές μέχρι θεματικούς χώρους- πρέπει να γίνουν με σεβασμό στη λίμνη. Για παράδειγμα, με σταδιακή απομάκρυνση του κρηπιδότοιχου, όπου υπάρχει, και με αποκατάσταση της φυσικής όχθης. Η λίμνη χρειάζεται κι αυτή τον δικό της χώρο. Και είναι κάτι για το οποίο δεσμευόμαστε.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back