ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

Ντίνα Μπακόλα: «Νέοι άνθρωποι στην παραγωγή, αβοήθητοι»

Εικόνα του άρθρου Ντίνα Μπακόλα: «Νέοι άνθρωποι στην παραγωγή, αβοήθητοι»
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 08/05/2023, 23:15
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Η υποψήφια βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ντίνα Μπακόλα, μιλάει στον Τύπο Ιωαννίνων για τις προτάσεις του κόμματος σε τομείς όπως η αγροτική παραγωγή, η ακρίβεια, η κοινωνική οικονομία κ.α.


Είναι ορατή η γυναικεία συμμετοχή στην πολιτική σκηνή;

Στην τοπική πολιτική σκηνή -σε Δήμους, Περιφέρειες και πρώην Νομαρχίες-, η παρουσία των γυναικών είναι ορατή. Σε όποιες  θέσεις ευθύνης βρέθηκαν, παρουσίασαν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Και φυσικά στην κεντρική πολιτική σκηνή, υπάρχουν γυναίκες από την περιοχή μας που εκλέχτηκαν στη Βουλή.




Πώς θα περιγράφατε τη σημερινή κατάσταση στον αγροτικό τομέα; Και ποιες είναι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ;

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την εξέλιξη του αγροτικού τομέα της χώρας μπορούν να συμπεριληφθούν στα εξής: μείωση της φορολογίας για τους νεοεισερχόμενους στο χώρο αυτό, νέοι δρόμοι επικοινωνίας με υγιείς και συνεχώς αναπτυσσόμενες επιχειρήσεις του εξωτερικού, διασφάλιση τις απορρόφησης των προϊόντων χωρίς την ύπαρξη ενδιάμεσων.

Σήμερα, ο αγροτικός τομέας, εξαιτίας του υψηλού κόστους παραγωγής βρίσκεται σε πολύ δύσκολη κατάσταση. Όπως έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες παραγωγής, είναι πολύ δύσκολο για τους νέους ανθρώπους να ασχοληθούν με τον αγροτικό τομέα. Δεν υπάρχει κανένας σχεδιασμός από το κράτος για την ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Δεν δίνονται επαρκή κίνητρα αλλά κυρίως αυξάνεται η γραφειοκρατία με το κράτος να μην παρέχει ουσιαστική βοήθεια και διευκολύνσεις.  Τα τελευταία χρόνια, είναι σαφές ότι το κράτος προσπαθεί να εξαφανίσει τους μικρούς παραγωγούς και να ενισχύσει τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Πόσο πιστεύετε ότι μπορούν να αντέξουν τα νοικοκυριά με την ακρίβεια;

Εφιάλτης του κάθε νοικοκυριού είναι η λέξη σούπερ μάρκετ. Οι απίστευτες δικαιολογίες από την κυβέρνηση της ΝΔ για την αύξηση των τιμών δεν πείθουν κανέναν. Το περίφημο «καλάθι του νοικοκυριού» αποδείχθηκε ένα αναποτελεσματικό μέτρο. Το χειρότερο είναι ότι αντί να ασκεί μια ουσιαστική πολιτική μείωσης των τιμών, η ΝΔ έχει «καταναλωθεί» στη χορήγηση κάθε είδους pass με τη μορφή μικρών επιδομάτων.

Και φυσικά, όπως το ζει ο καθένας από εμάς, δεν είναι μόνο τα ακριβά τρόφιμα. Είναι και η ακριβή ενέργεια.  Η κατάσταση έχει ξεφύγει. Όσα μεσαία νοικοκυριά αντέχουν, αντέχουν με πολύ μεγάλη δυσκολία. Κάποια στιγμή θα φτάσουν κι αυτά στα όρια τους. Είναι θέμα χρόνου με την πολιτική της ΝΔ.

Οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί, λειτουργούν και αποτρεπτικά για τους νέους ανθρώπους, που δεν παίρνουν την απόφαση να ανοίξουν το δικό τους νοικοκυριό. Η Ελλάδα φαίνεται δυστυχώς να κάνει βήματα προς τα πίσω σε όλα τα επίπεδα.

Εμείς ως ΠΑΣΟΚ έχουμε προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τα είδη πρώτης ανάγκης καθώς και την κατασκευή νέων κατοικιών και τη χορήγηση κινήτρων για την ανακατασκευή παλαιότερων κτιρίων, με στόχο μία δεξαμενή 150.000 κατοικιών που θα στεγάσουν με χαμηλό ενοίκιο χιλιάδες νέα ζευγάρια.

Ο κ. Μητσοτάκης έχει υποστηρίξει ότι στοχεύει να φτάσει τον μέσο όρο μισθού στην Ελλάδα στα 1500 ευρώ. Τι έχετε να πείτε;

Σε μια τετραετία ο κ. Μητσοτάκης κατάφερε να φέρει μια αύξηση της τάξης 100 ευρώ. Πώς θα πετύχει μια τόσο μεγάλη αύξηση από τη στιγμή που δεν προωθεί την ανάπτυξη της οικονομίας και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά προωθεί το κέρδος των ήδη ισχυρών οικονομικά επιχειρήσεων;

Κοινωνική οικονομία: Έχοντας η ίδια μια διαχειριστική εμπειρία στον τομέα της κοινωνικής οικονομίας, τι θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει για την ενίσχυση των εγχειρημάτων;

Θεσμικά, η κοινωνική οικονομία και οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, ξεκίνησαν να υπάρχουν από το 2011. Ήταν ένας νόμος της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, από πιο νωρίς, είχαμε εργαστεί στον τομέα της αλληλέγγυας οικονομίας με την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων –και στο νομό Ιωαννίνων.

Το πεδίο της κοινωνικής οικονομίας είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Οι κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις μπορούν να δημιουργούν μια μόνιμη και διαρκή απασχόληση.

Δυστυχώς, δεν έχουν γίνει πολλά βήματα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων αυτών. Η πολιτεία οφείλει να προχωρήσει σε θεσμικές παρεμβάσεις όπως είναι η μικρότερη φορολόγηση, η επιχορήγηση από το ίδιο το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων για κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα τουλάχιστον, η παραχώρηση δημόσιων ή δημοτικών κτιρίων για στέγαση των επιχειρήσεων ή η παραχώρηση δημόσιας αγροτικής γης για αξιοποίηση.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back