πλαισιο πισω tc1
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΝοwCast: μια εφαρμογή για τις έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο

Εικόνα του άρθρου ΝοwCast: μια εφαρμογή για τις έντονες βροχοπτώσεις στην Ήπειρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Βαρβάρα Αγγέλη
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 12/06/2024, 09:38
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Στην ανάπτυξη μιας διαδικτυακής πλατφόρμας αυτόματης ενημέρωσης του κοινού και των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης για πιθανή εκδήλωση έντονων καιρικών φαινομένων στην Ήπειρο προχώρησε το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Την ψηφιακή αυτή πλατφόρμα δημιούργησε το Εργαστήριο Μετεωρολογίας-Κλιματολογίας του Τμήματος Φυσικής και το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών του Τμήματος Μηχανικών Η/Υ & Πληροφορικής με χρηματοδότηση από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ήπειρος 2014-2020».

Το έργο με τον διακριτικό τίτλο «NowCast» που ξεκίνησε το 2020 και παρέχει ήδη πληροφορίες για εξελισσόμενα και επικείμενα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά εντοπίζονται από μετεωρολογικούς δορυφόρους, ολοκληρώνεται εντός του μήνα

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, η εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα παρέχει πληροφορία για τον εντοπισμό σε σχεδόν πραγματικό χρόνο (real time) έντονων καιρικών φαινομένων και συγκεκριμένα έντονων βροχοπτώσεων (κυρίως των προερχόμενων από καταιγιδοφόρα νέφη), χαλαζόπτωσης και επεισοδίων μεταφοράς ερημικής σκόνης.

Ειδικότερα για την περίπτωση των έντονων βροχοπτώσεων, παρέχει και προγνωστική πληροφορία για την επικείμενη εκδήλωσή τους εντός της προσεχούς ώρας.

Η ιδιαιτερότητα και καινοτομία αυτής της πλατφόρμας είναι ότι παρέχει παρατήρηση και βραχεία πρόγνωση των έντονων καιρικών φαινομένων, που επιτυγχάνονται με τη χρήση δορυφορικών δεδομένων και ενός αλγορίθμου, ο οποίος εφαρμόζεται σε πραγματικού χρόνου δορυφορικές μετρήσεις φυσικών παραμέτρων των νεφών.

«Ως εκ τούτου, τα προϊόντα της συγκεκριμένης πλατφόρμας είναι διαφορετικά από τα κλασικά προϊόντα πρόγνωσης, τα οποία προκύπτουν από αριθμητικά μοντέλα πρόγνωσης καιρού, και αυτό συνιστά μια σημαντική καινοτομία για την περιοχή της Ηπείρου» επισημαίνεται.

Η πλατφόρμα είναι διαθέσιμη διαδικτυακά σε κάθε ενδιαφερόμενο, στη διεύθυνση https://nowcast.physics.uoi.gr/app/el/ ενώ οι επισκέπτες/χρήστες μπορούν να εγγράφονται ώστε να λαμβάνουν αυτοματοποιημένα, μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (e-mail), μηνύματα για την εκδήλωση έντονων φαινομένων στις περιοχές που τους ενδιαφέρουν και τις οποίες μπορούν να ορίσουν στην εφαρμογή.

Με την ολοκλήρωση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων του έργου, εντός του Ιουνίου, θα διοργανωθεί ημερίδα, ανοικτή στο ευρύ κοινό, στην οποία θα παρουσιασθεί το έργο και θα εξηγηθεί ο τρόπος χρήσης της πλατφόρμας.



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
δεη πισω Μαννι πισω dodoni back