ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Νομικά Πρόσωπα Δήμου Ιωαννιτών: Οψόμεθα για τις 6 Νοεμβρίου…

Εικόνα του άρθρου Νομικά Πρόσωπα Δήμου Ιωαννιτών: Οψόμεθα για τις 6 Νοεμβρίου…
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 31/10/2023, 01:01
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Το θέμα των νομικών προσώπων θα προσπαθήσει να λύσει ο Δήμος Ιωαννιτών, με συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στις 6 Νοεμβρίου.

Εκεί, θα πρέπει να ληφθούν αποφάσεις και να υποβληθούν προτάσεις για τα νομικά πρόσωπα που θέλει (ή όχι) να κρατήσει στην παρούσα διοικητική τους κατάσταση ο Δήμος: Πνευματικό Κέντρο, Ζωγράφειος Οίκος Ευγηρίας, ΟΚΠΑΠΑ και Σπήλαιο Περάματος.

Στην προ ημερησίας συζήτηση που έγινε σήμερα στο Δημοτικό Συμβούλιο, η δημοτική αρχή ζήτησε από τις παρατάξεις να καταθέσουν ολοκληρωμένες και αιτιολογημένες εισηγήσεις υπέρ της διατήρησης ή μη Νομικών Προσώπων. Κάτι που, εκ των πραγμάτων, είναι δύσκολο δεδομένου ότι ο νόμος κάνει λόγο για ποιοτικά και ποσοτικά κριτήρια που πρέπει να περιλαμβάνει μια εισήγηση προς το υπουργείο Εσωτερικών. Και αυτά τα κριτήρια απαιτούν τη συνεργασία με τις υπηρεσίες, τις οποίες αυτή τη στιγμή διοικεί η δημοτική αρχή Παπαγεωργίου.

Ο επικεφαλής της παράταξης "Ενότητα Πολιτών-Νέα Γιάννενα" και νεοεκλεγείς δήμαρχος Θωμάς Μπέγκας ζήτησε να γίνει μια πρώτη συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και να ακουστούν οι απόψεις όλες των παρατάξεων. Ωστόσο, ο κ. Παπαγεωργίου ήταν κάθετος: Παρέπεμψε στη συνεδρίαση της 6ης Νοεμβρίου. Και σαφώς διαφαίνεται μια διάσταση απόψεων επί του κρίσιμου θέματος.

Μπορείτε να διαβάσετε εδώ τις θέσεις των παρατάξεων προεκλογικά, όταν απαντούσαν στη σχετική ερώτηση του Τύπου Ιωαννίνων

Η αξιωματική αντιπολίτευση και από 1η Ιανουαρίου νέα δημοτική αρχή, δια του επικεφαλής της Θωμά Μπέγκα, τόνισε ότι «επιθυμεί καταρχάς τη συνεργασία με όλες τις παρατάξεις». Για το θέμα των Νομικών Προσώπων, ο κ. Μπέγκας είχε συνάντηση  με τον κ. Παπαγεωργίου, σήμερα το πρωί, χωρίς να επιτευχθεί, προφανώς, κάποια κοινή πλεύση.

Μιλώντας για το θέμα, η επικεφαλής της παράταξης Ιωάννινα_2023 Τατιάνα Καλογιάννη παρέπεμψε στο προεκλογικό ρεπορτάζ του Τύπου Ιωαννίνων και τις θέσεις που διατύπωσαν εκεί οι παρατάξεις και πρόσθεσε ότι χρειάζονται στοιχεία ώστε να ληφθεί απόφαση για το αν μπορεί ή όχι να ενσωματωθεί, για παράδειγμα, το Πνευματικό Κέντρο στον Δήμο.

Ο επικεφαλής της παράταξης Πολίτες για την Ανατροπή Λάζαρος Νάτσης, δήλωσε τη διαφωνία του με το πλαίσιο που έχει τεθεί, χαρακτηρίζοντάς το «ασφυκτικό». «Είναι μια διαδικασία που αφορά την πόλη, και όχι τον πρώην ή τον επόμενο δήμαρχο» τόνισε και πρόσθεσε ότι υπάρχουν στοιχεία που έχουν θέσει οι εργαζόμενοι-ες και θα πρέπει να αξιολογηθούν. Και συμφώνησε κι αυτός με το αίτημα του κ. Μπέγκα για μια πρώτη συζήτηση.

Η Όλυ Τσουμάνη (Λαϊκή Συσπείρωση) μίλησε κυρίως για τη θέση των εργαζόμενων σε αυτή την κατάσταση, ειδικά με τους εργαζόμενους ορισμένου έργου. «Η κυβέρνηση θέλει να κάνει τη δουλειά της με ιδιωτικοποιήσεις, χωρίς να αναγνωρίζει θέσεις και συμβάσεις εργασίας» είπε μεταξύ άλλων.

Ο Χρήστος Πατσούρας αναφέρθηκε και αυτός στη «διασφάλιση των εργαζόμενων και στη διατήρηση των υπηρεσιών».

Ο Νίκος Γκόντας (Ανεξάρτητη Δημοτική Πρωτοπορία) παρέπεμψε στην ΚΕΔΕ για να αναβληθεί η προθεσμία της 15ης Νοεμβρίου που έχει θέσει η κυβέρνηση στους Δήμους, για να καταθέσουν προτάσεις. Ο κ. Παπαγεωργίου διευκρίνισε ότι ήδη έχει ζητηθεί παράταση.

Στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου τοποθετήθηκε και η πρόεδρος του συλλόγου Εργαζόμενων ΟΤΑ ν. Ιωαννίνων Τίνα Ζέκα, η οποία μεταξύ άλλων είπε ότι υπάρχουν πολλά ζητήματα ανοιχτά: «Ενσωμάτωση χωρίς προσλήψεις, χωρίς επιπλέον χρηματοδότηση, χωρίς καν μονιμοποίηση των συμβασιούχων», είπε μεταξύ άλλων, κατηγορώντας δημοτική αρχή και αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο που διαχειρίζονται το θέμα. «Τι θα γίνει δηλαδή με τα ΚΑΠΗ και τα ΚΔΑΠ για παράδειγμα, αν περάσουν στον Δήμο; Θα γίνει… ο γάμος της Κανά και οι 9 εργαζόμενοι θα γίνουν 9.000;», είπε μεταξύ άλλων.  

Σημειωτέον ότι την τελική απόφαση, εφόσον υπάρξει αίτημα εξαίρεσης Νομικών Προσώπων από την ενσωμάτωσή τους στον Δήμο, τη λαμβάνει το υπουργείο Εσωτερικών.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back