Oikonomou pisoi Solarhub πίσω
ΕΛΛΑΔΑ

Νησιά υπό αστυνομική κατοχή

Εικόνα του άρθρου Νησιά υπό αστυνομική κατοχή
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/02/2020, 10:46
ΕΛΛΑΔΑ

Ως δυνάμεις κατοχής συμπεριφέρονται τα ΜΑΤ στη Χίο και τη Λέσβο, επιδιδόμενα σε ασκήσεις βίας, προκειμένου να επιβληθεί κυριολεκτικά δια ροπάλου η κυβερνητική απόφαση για τα κλειστά κέντρα κράτησης.

Η «υπογραφή» της πλήρους αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής, μπήκε με τη σιωπηλή αποκήρυξη του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη, ο οποίος υπήρξε και υποψήφιος βουλευτής της ΝΔ, αλλά χτες (Τετάρτη) βράδυ καταφέρθηκε εναντίον του πρωθυπουργού και κυβερνητικές πηγές απάντησαν ότι «θα συζητήσουμε με τους υπολοιπους αυτοδιοικητικούς» και ότι «είναι κρίμα για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου να είναι σε αυτή την δύσκολη συγκυρία περιφερειάρχης ο κ. Μουτζούρης».

Ο κ. Μουτζούρης όμως, ο οποίος δεν στηρίχθηκε επίσημα από τη ΝΔ, εξέφρασε όλο την προεκλογική και μετεκλογική αντιπροσφυγική ρητορική, με πολλές ρατσιστικές κορώνες και δήλωσε πολλές φορές τη νομιμοφροσύνη του στο κόμμα. Ο περιφερειάρχης «συνελήφθη» σε βίντεο να κάνει χειρονομίες με αντίστοιχη... ματσό διαλεκτική, σχετικά με το αν ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος με την κατάσταση στα νησιά.

Τα ΜΑΤ βρέθηκαν χτες να πολιορκούνται από χιλιάδες κατοίκους της Λέσβου, στο στρατόπεδο Κυριαζή, καθώς, μετά τα μεσημεριανά περιστατικά με επιθέσεις σε δωμάτια ξενοδοχείων όπου διέμεναν αστυνομικοί, μεταφέρθηκαν εκεί για ασφάλεια και γιατί τα ξενοδοχεία άρχισαν να είναι αρνητικά στη φιλοξενία τους.

Νωρίτερα, τα ΜΑΤ είχαν προλάβει να επιδοθούν σε μια εκστρατεία βίας, τόσο στη Λέσβο, όσο και στη Χίο, με τις κάμερες να «συλλαμβάνουν» στελέχη τους να ξυλοφορτώνουν πολίτες, ακόμα και να προκαλούν ζημιές σε αυτοκίνητα.

Αργά το απόγευμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα αποσύρει τις αστυνομικές δυνάμεις από τα νησιά και η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Χίου έκδωσε ανακοίνωση, στην οποία καταγγέλλει τις επιθέσεις εναντίων αστυνομικών, αλλά και την κυβέρνηση: «Για άλλη μια φορά οι φόβοι μας επιβεβαιώθηκαν και οι συνάδελφοι μας έγιναν ‘σάκος του μποξ’ προκειμένου η κυβέρνηση να υλοποιήσει τις αποφάσεις της».

Καταγγελίες αναφέρουν ακόμα και πυροβολισμούς κατά των ΜΑΤ, χωρίς να επιβεβαιώνεται κάτι επίσημα.

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση είχε ήδη ξεκινήσει την άτακτη αναδίπλωση, με τον πρωθυπουργό να χαρακτηρίζει «άγονες» τις αντιδράσεις των κατοίκων και να δέχεται πυρά ακόμα και από βουλευτές του κόμματος, όπως ο Χαράλαμπος Αθανασίου, ο οποίος τόνισε μεταξύ άλλων ότι ««Ο λεσβιακός λαός δικαιολογημένα νιώθει πικραμένος και έχει τα δίκια του καθώς έχει ταλαιπωρηθεί τόσα χρόνια με το μεταναστευτικό». Σημειωτέον ότι η ΝΔ κέρδισε και τους δύο νομούς, Λέσβου και Χίου, με μεγάλες διαφορές και βασικό επιχείρημα τις αποτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ στο προσφυγικό, αλλά και εναγκαλιζόμενη ξενοφοβικές και ρατσιστικές ρητορείες.

Στην Καράβα της Λέσβου, η αστυνομία εγκλωβίστηκε από διαδηλωτές  και μετά από διαπραγματεύσεις, με τη συμβολή του δημάρχου Δυτικής Λέσβου Ταξιάρχη Βέρρου, του προέδρου της κοινότητας Μανταμάδου Χαράλαμπου Τζελαιδή, των βουλευτών Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννη Μπουρνού και του ΚΚΕ Μαρίας Κομνηνάκα, οι αστυνομικές δυνάμεις οδηγήθηκαν με ασφάλεια εκτός του κλοιού.

Στη Μυτιλήνη συνεχίζεται και σήμερα η γενική απεργία.

Στο μεταξύ, οι δημοσιογραφικές ενώσεις της χώρας καταγγέλλουν ότι η ΕΡΤ λογοκρίνει τα ρεπορτάζ από τα νησιά.

«Τα Διοικητικά Συμβούλια των Ενώσεων Συντακτών της Ελληνικής Περιφέρειας (ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΠΗΝ, ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε, ΕΣΠΗΤ) παρακολουθούν με έκδηλη ανησυχία και αγανάκτηση, φαινόμενα που ομοιάζουν με πράξεις προληπτικής λογοκρισίας και τις τελευταίες ώρες λαμβάνουν χώρα στην ΕΡΤ.

Αφορμή, αρχικώς, αποτέλεσε ένα δημοσίευμα- ρεπορτάζ της ΕΡΤ Βορείου Αιγαίου (οι δημοσιογράφοι της οποίας αναγνωρίστηκαν πολλάκις για την έγκυρη, ψύχραιμη και συνετή κάλυψη των γεγονότων που αφορούν στο προσφυγικό- μεταναστευτικό πέντε χρόνια τώρα), σχετικό με τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στο νησί της Λέσβου και της Χίου μεταξύ κατοίκων και αστυνομικών δυνάμεων.

Το ρεπορτάζ -με εντολή άνωθεν- απαιτήθηκε να αλλάξει με άλλο και μετά την αντικατάστασή του, ‘εξαφανίστηκε’. Στη συνέχεια η διεύθυνση αφαίρεσε τον έλεγχο αναρτήσεων στον ιστότοπο για όλους τους συντάκτες και των 19 Περιφερειακών Σταθμών, αντικαθιστώντας μάλιστα το σχετικό πεδίο του συστήματος αναρτήσεων ‘Δημοσίευση’, με το τουλάχιστον ατυχές, αλλά σίγουρα προκλητικό ‘Υποβολή για έλεγχο’.
Αργά το απόγευμα και μετά από τηλεφωνική παρέμβαση, υπήρξε διόρθωση του σχετικού πεδίου με τη φράση ‘Προς Δημοσίευση’».

Η κυβέρνηση παρακολουθεί μάλλον αμήχανα τις εξελίξεις, ενώ ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου Νότης Μηταράκης, ο οποίος εκλέγεται στη Χίο, προσπάθησε να αντιστρέψει το κλίμα με δηλώσεις του.

Σήμερα συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό, από το οποίο αναμένονται εξελίξεις.

με πληροφορίες από ΑΠΕ και stonisi.gr

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back