Oikonomou pisoi
ΕΛΛΑΔΑ

Νέος εκλογικός νόμος

Εικόνα του άρθρου Νέος εκλογικός νόμος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 02/07/2016, 12:22
ΕΛΛΑΔΑ

Σε δημόσια διαβούλευση έθεσε ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής το σχέδιο για τις αλλαγές στον εκλογικό νόμο.

Η κυβερνητική πρόταση προβλέπει την καθιέρωση του συστήματος της απλής αναλογικής με ταυτόχρονη κατάργηση του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα, δικαίωμα ψήφου στα 17 και διατήρηση του ορίου του 3% για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.

Ειδικότερα, όπως επισημαίνει το υπουργείο Εσωτερικών: 

Με την προτεινόμενη ρύθμιση του άρθρου 1, ορίζεται ως όριο της εκλογικής ενηλικότητας το 17ο έτος. Το νέο όριο εκλογικής ηλικίας έχει ως στόχο τη διεύρυνση του εκλογικού σώματος μέσω της συμμετοχής περισσότερων πολιτών στις δημοκρατικές διαδικασίες για την ανάδειξη των πολιτειακών οργάνων. 

Η απονομή του δικαιώματος ψήφου στους νέους των 17 ετών ενισχύει τα δημοκρατικά τους αντανακλαστικά, γεγονός που αποκτά ιδιαίτερη σημασία σε μία περίοδο κρίσης αντιπροσώπευσης και απαξίωσης της πολιτικής. Εξάλλου, ήδη από το 2011, η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης με το υπ’ αριθμ. 1826 ψήφισμά της κάλεσε όλα τα κράτη-μέλη του Οργανισμού να διερευνήσουν τις δυνατότητες που υπάρχουν για την χορήγηση του δικαιώματος ψήφου, μειώνοντας την εκλογική ηλικία στα 16 έτη.

Με το άρθρο 2 του παρόντος σχεδίου νόμου, καταργείται η κοινοβουλευτική ενίσχυση («μπόνους») των πενήντα (50) εδρών, που καθιερώθηκε με τον ν. 3231/2004 (Α’ 45), σε συνδυασμό με το ν. 3636/2008 (Α’ 11), και προσαρμόζονται ανάλογα οι προβλέψεις του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, κατά τρόπον ώστε το σύνολο των εδρών του κοινοβουλίου (300) να κατανέμεται πλέον με βάση το σύστημα της απλής αναλογικής στα κόμματα που εκπροσωπούνται στη Βουλή, βάσει των ψήφων που λαμβάνουν. Η, κατά το δυνατόν, μεγαλύτερη αντιστοίχηση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης κάθε πολιτικού κόμματος και συνασπισμού προς την πραγματική εκλογική του δύναμη αποτελεί σημαντική προϋπόθεση για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των πολιτών προς τους δημοκρατικούς θεσμούς και το πολιτικό σύστημα.

Το υπουργείο καλεί τους κοινωνικούς εταίρους και κάθε ενδιαφερόμενο να συμμετάσχουν καταθέτοντας προτάσεις, προκειμένου να βελτιωθούν οι διατάξεις του νομοσχεδίου.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016 και ώρα 20:00.

Όπως επισημαίνει ο κ. Κουρουμπλής, με το σχέδιο νόμου πραγματοποιούνται σημαντικά βήματα στην αποκατάσταση της σχέσης των πολιτών με την πολιτική και τους δημοκρατικούς θεσμούς.

Ως ιστορικό χρέος της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου, χαρακτήρισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη την πρόταση για ένα αναλογικό εκλογικό σύστημα «που αποκαθιστά την αντιπροσωπευτικότητα του Κοινοβουλίου και «διευρύνει την εκλογική βάση, δίνοντας ουσιαστικό πολιτικό ρόλο και λόγο στους νέους».

Για εκλογικό νόμο-οπερέτα κάνει λόγο η ΝΔ, σε ανακοίνωσή της και τονίζει ότι πολύ σύντομα θα είναι ένας κακός εφιάλτης που οι Έλληνες θα θέλουν να ξεχάσουν για πάντα. «Βαθιά απομονωμένη από την συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων, η κυβέρνηση αναζητεί συνενόχους στην επιχείρηση πολιτικής σωτηρίας της. Δεν θα τα καταφέρει», αναφέρει το γραφείο Τύπου του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά ζητεί από την κυβέρνηση να μην επισπεύσει την κοινοβουλευτική διαδικασία ψήφισης αποσπασματικών, όπως αναφέρει, διατάξεων.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back