ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

​Νέο «Εξοικονομώ» από το φθινόπωρο

Εικόνα του άρθρου ​Νέο «Εξοικονομώ» από το φθινόπωρο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Πατέλης
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 03/07/2016, 01:00
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στις αρχές του φθινοπώρου αναμένεται να προκηρυχθεί το νέο πρόγραμμα «Εξοικονομώ» για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, το οποίο μαζί με τη συμμετοχή των ιδιοκτητών και τα δάνεια θα κινητοποιήσει πόρους συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ.

Αυτό ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας στο ελληνογερμανικό συνέδριο με τίτλο «Ενεργειακή μετάβαση στην Ελλάδα και τη Γερμανία - Προοπτικές για το 2020 και μετά».

Συγκεκριμένα ο υφυπουργός ανέφερε ότι για το νέο «Εξοικονομώ» έχουν εξειδικευθεί πόροι ύψους 250 εκατ. ευρώ από το επιχειρησιακό πρόγραμμα ΕΠΑΝΕΚ του νέου ΕΣΠΑ και οι προσκλήσεις θα ανακοινωθούν το φθινόπωρο, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος - Ενέργειας και τη Γενική Γραμματεία Ενέργειας.

Μέρος αυτών των πόρων, όπως είπε, θα δοθεί με τη μορφή επιδότησης επιτοκίου, οπότε οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να πάρουν άτοκο δάνειο για την παρέμβασή τους. Με αυτόν τον τρόπο η συνολική δαπάνη για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων μέσω του νέου «Εξοικονομώ» υπολογίζεται να φτάσει τα 500 εκ. ευρώ.


ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο διευθυντής του γραφείου του υπουργού Περιβάλλοντος, Δημοσθένης Παπασταματόπουλος, στο ίδιο συνέδριο, το νέο πρόγραμμα που σχεδιάζεται θα ενισχύει παρεμβάσεις στο κέλυφος των κτιρίων (θερμομόνωση, συστήματα σκίασης, κουφώματα, υαλοπίνακες), καθώς και σε ηλεκτρομηχανολογικά στοιχεία (κεντρικό σύστημα θέρμανσης, ατομικά συστήματα θέρμανσης, αντλίες θερμότητας, συστήματα αυτοματισμών, φωτοβολταϊκά συστήματα (για αυτοκατανάλωση) και ηλιοθερμικά συστήματα). 

Τα κριτήρια για τους δικαιούχους θα είναι το ατομικό και οικογενειακό εισόδημα με κλιμακούμενο ποσοστό επιχορήγησης (καταργείται το κριτήριο της τιμής ζώνης) και αύξηση επιχορήγησης ανά προστατευόμενο μέλος, ενώ ο ανώτατος επιλέξιμος προϋπολογισμός αυξάνεται στα 25.000 ευρώ από 15.000 ευρώ.

Να θυμίσουμε , όπως έχει ήδη ανακοινωθεί και έχει γράψει ο «​Τύπος», η κυβέρνηση προχωρά στην τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παλιού προγράμματος «εξοικονομώ» με Κοινή Υπουργική Απόφαση που έχει ήδη υπογραφεί.

«Δίνουμε λύση στο πρόβλημα 8.000 - 10.000 δικαιούχων που είχαν ενταχθεί στο πρόγραμμα ‘Εξοικονόμηση κατ' Οίκον’, σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Η διαδικασία ενίσχυσης των δικαιούχων του παλιού «Εξοικονομώ» ξεκινάει μέσα στον Ιούλιο», είπε ο υφυπουργός, διευκρινίζοντας ότι θα διατεθούν συνολικά 110 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back