ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Nέες ενδείξεις αρχαίων ποταμών στον Άρη

Εικόνα του άρθρου Nέες ενδείξεις αρχαίων ποταμών στον Άρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 25/10/2023, 13:55
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα ανάλυση των δεδομένων από το ρόβερ Curiosity αποκαλύπτει ότι πολλοί από τους κρατήρες στον Άρη σήμερα θα μπορούσαν κάποτε να ήταν κατοικήσιμοι ποταμοί.

«Βρίσκουμε αποδείξεις ότι ο Άρης ήταν πιθανότατα ένας πλανήτης με ποτάμια», δήλωσε ο Μπέντζαμιν Καρντένας, επίκουρος καθηγητής γεωεπιστημών στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και επικεφαλής συγγραφέας της νέας δημοσίευσης που ανακοινώνει την ανακάλυψη. «Βλέπουμε σημάδια αυτού σε όλο τον πλανήτη».

Η μελέτη ήταν η πρώτη που χαρτογράφησε τη διάβρωση του αρχαίου αρειανού εδάφους εκπαιδεύοντας ένα υπολογιστικό μοντέλο σε ένα συνδυασμό δορυφορικών δεδομένων, εικόνων του Curiosity και τρισδιάστατων σαρώσεων της στρωματογραφίας -ή στρώματα πετρωμάτων, που έχουν αποτεθεί κατά τη διάρκεια εκατομμυρίων ετών- κάτω από τον πυθμένα του Κόλπου του Μεξικού. Η ανάλυση αποκάλυψε μια νέα ερμηνεία για κοινούς σχηματισμούς κρατήρων στον Άρη, οι οποίοι, μέχρι τώρα, δεν είχαν ποτέ συσχετιστεί με αποθέσεις διαβρωμένων ποταμών.

Η ομάδα προσομοίωσε τη διάβρωση του Άρη χρησιμοποιώντας τρισδιάστατες σαρώσεις της πραγματικής, καταγεγραμμένης στρωματογραφίας στη Γη. Όταν έτρεξαν την προσομοίωση, το μοντέλο αποκάλυψε διαβρωτικά αρειανά τοπία που σχημάτιζαν τοπογραφικά παγκάκια και μύτες, αντί για ποτάμιες κορυφογραμμές, εμφανιζόμενα σχεδόν πανομοιότυπα με τις γεωμορφές που παρατηρήθηκαν από το ρόβερ Curiosity μέσα στον κρατήρα Gale.

«Η έρευνά μας δείχνει ότι ο Άρης θα μπορούσε να είχε πολύ περισσότερους ποταμούς από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως, γεγονός που σίγουρα διαμορφώνει μια πιο αισιόδοξη άποψη για την αρχαία ζωή στον Άρη», δήλωσε ο Καρντένας. «Προσφέρει ένα όραμα για τον Άρη όπου το μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη είχε κάποτε τις κατάλληλες συνθήκες για τη ζωή».

Mε πληροφορίες από phys.org



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back