ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Νέα Ζηλανδία: Τα φορολογικά έσοδα κάνουν στάχτη τον αντικαπνιστικό νόμο

Εικόνα του άρθρου Νέα Ζηλανδία: Τα φορολογικά έσοδα κάνουν στάχτη τον αντικαπνιστικό νόμο
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/11/2023, 10:41
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η νέα κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας θα καταργήσει τον κορυφαίο παγκοσμίως νόμο της χώρας, την απαγόρευση του καπνίσματος για τις μελλοντικές γενιές, προκειμένου να βοηθήσει στην αύξηση των φορολογικών εσόδων- μια κίνηση που οι αξιωματούχοι της δημόσιας υγείας πιστεύουν ότι θα κοστίσει χιλιάδες ζωές.

Το 2022 η χώρα ψήφισε την πιο αυστηρή αντικαπνιστική νομοθεσία σε όλον τον κόσμο. Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, απαγορεύεται η πώληση καπνού σε όλους όσους γεννήθηκαν μετά το 2008. Αυτό σημαίνει ότι, σταδιακά, καθώς θα εκλείπουν οι μεγαλύτερες ηλικίες, το κάπνισμα θα εξαφανιστεί σε όλη τη χώρα. Ο νόμος σχεδιάστηκε για να αποτρέψει χιλιάδες θανάτους που σχετίζονται με το κάπνισμα και να εξοικονομήσει στο σύστημα υγείας δισεκατομμύρια δολάρια.

Επίσης, η νομοθεσία, περιείχε μια σειρά άλλων μέτρων για να καταστήσει το κάπνισμα λιγότερο προσιτό και προσβάσιμο. Περιελάμβανε τη δραματική μείωση της νόμιμης ποσότητας νικοτίνης στα προϊόντα καπνού, τη δυνατότητα πώλησής τους μόνο μέσω ειδικών καταστημάτων καπνού και τη μείωση του αριθμού των καταστημάτων που επιτρέπεται νόμιμα να πωλούν τσιγάρα από 6.000 σε μόλις 600 σε εθνικό επίπεδο.

Οι νόμοι επρόκειτο να εφαρμοστούν από τον Ιούλιο του 2024. Όμως, η νέα κυβέρνηση συνασπισμού της χώρας συμφώνησε να καταργήσει τις τροποποιήσεις, συμπεριλαμβανομένης της «άρσης των απαιτήσεων για απονικοτικοποίηση, της άρσης της μείωσης των καταστημάτων λιανικής πώλησης και της απαγόρευσης για τις επερχόμενες γενιές».

Η υπουργός Οικονομικών, Νίκολα Γουίλις δήλωσε ότι τα μέτρα θα καταργηθούν πριν από τον Μάρτιο του 2024, ενώ τα έσοδα από τις πωλήσεις τσιγάρων θα διατεθούν για τις φορολογικές μειώσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση συνασπισμού.

Αντιδράσεις

«Είμαστε κατάπληκτοι και αηδιασμένοι... αυτό είναι ένα απίστευτα οπισθοδρομικό βήμα για τα κορυφαία παγκοσμίως, απολύτως άριστα μέτρα για την υγεία», δήλωσε ο καθηγητής Richard Edwards, ερευνητής για τον έλεγχο του καπνού και ειδικός σε θέματα δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Otago.

«Οι περισσότερες ομάδες υγείας στη Νέα Ζηλανδία είναι τρομοκρατημένες από αυτό που έκανε η κυβέρνηση και την καλούν να κάνει πίσω», δήλωσε στο BBC.


ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3