ΚΟΣΜΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από τον σεισμό-Και 6,2 Ρίχτερ στην Αργεντινή (upd)

Εικόνα του άρθρου Νέα Ζηλανδία: Δύο νεκροί από τον σεισμό-Και 6,2 Ρίχτερ στην Αργεντινή (upd)
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 13/11/2016, 22:18
ΚΟΣΜΟΣ

Η ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 7,8 βαθμών που έπληξε την κεντρική Νέα Ζηλανδία λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής προς τη Δευτέρα (τοπική ώρα, 13,00 ώρα Ελλάδας) και οι μετασεισμοί που την ακολούθησαν είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον δύο άνθρωποι, να προκληθούν εκτεταμένες ζημιές στην χώρα.

Χιλιάδες άνθρωποι στις ανατολικές ακτές της Νέας Ζηλανδίας εγκατέλειψαν τις εστίες τους προκειμένου να μεταβούν σε περιοχές που βρίσκονται σε μεγαλύτερο υψόμετρο, καθώς οι αρχές προειδοποιούν για καταστροφικά κύματα που θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 5 μέτρα. Σύμφωνα με το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας ο κίνδυνος για κύματα έως 5 μέτρα θα είναι υπαρκτός για αρκετές ώρες.

«Τα πρώτα κύματα έπληξαν τις ακτές αλλά γνωρίζουμε ότι είναι πολύ νωρίς για να καταγράψουμε τον πραγματικό αντίκτυπο» δήλωσε η Σάρα Στιούαρτ Μπλακ, συντονίστρια στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας.

«Η ανησυχία μας έγκειται σε αυτά που θα ακολουθήσουν. Τα κύματα που αναμένεται να μας πλήξουν το επόμενο διάστημα ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα προηγούμενα», είπε.

Ελικόπτερα και ιατρικό προσωπικό κοντά στο επίκεντρο

Η υπηρεσία πρώτων βοηθειών ανακοίνωσε ότι έστειλε ελικόπτερα που μεταφέρουν ιατρικό προσωπικό και ομάδες διάσωσης στις περιοχές κοντά στο επίκεντρο του σεισμού, 91χλμ βόρεια βορειοανατολικά του Κράισττσερτς, όπου το 2011 ο καταστροφικός σεισμός των 6,3 βαθμών είχε στοιχίσει την ζωή σε 185 ανθρώπους.

Η αστυνομία έκανε γνωστό ότι ερευνά πληροφορίες σχετικά με την κατάρρευση κτηρίου στην τουριστική πόλη Καϊκούρα.

Πολλές περιοχές έχουν βυθιστεί στο σκοτάδι, ενώ προβλήματα καταγράφονται και στο δίκτυο τηλεπικοινωνιών. Δρόμοι έχουν κλείσει λόγω κατολισθήσεων.


ΣΕΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Σεισμός 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε, στις 8:00 (τοπική ώρα) στη βορειοανατολική Αργεντινή, σύμφωνα με τον Independent.

Η δόνηση σημειώθηκε λίγες ώρες μετά τον ισχυρότατο σεισμό στη Νέα Ζηλανδία. Το επίκεντρό της εντοπίζεται 26 χιλιόμετρα βορείως της κοινότητας Τσιλεσίτο, στην επαρχία Λα Ριόχα, κοντά στα σύνορα με τη Χιλή.  Το εστιακό βάθος προσδιορίζεται στα 100 χιλιόμετρα.

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back