Oikonomou pisoi
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Νέα μέθοδος υπολογισμού αυξάνει τις τιμές ρεύματος

Εικόνα του άρθρου Νέα μέθοδος υπολογισμού αυξάνει τις τιμές ρεύματος
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 05/04/2023, 22:58
ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Μια απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας όπου αλλάζει την μεθοδολογία υπολογισμού των (ρυθμιζόμενων) χρεώσεων για το Δίκτυο Διανομής (ΔΕΔΔΗΕ) φέρνει νέες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, τιμωρώντας, έτσι τους καταναλωτές που μείωσαν την κατανάλωση, μειώνοντας αντίστοιχα και τα έσοδα του ΔΕΔΔΗΕ.

Οι νέες χρεώσεις θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου 2023 και για ένα δωδεκάμηνο. 

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της ιστοσελίδας allazorevma.gr με τις νέες χρεώσεις για ένα ένα νοικοκυριό με μονοφασική παροχή ισχύος 8 kVA και ετήσια κατανάλωση 2.592 κιλοβατωρών θα έχει αύξηση της τάξης του 20%. Δηλαδή, το ετήσιο ποσό χρέωσης του δικτύου διανομής ηλεκτρικής ενέργειας θα πάει στα 72,148 ευρώ έναντι 59,37 ευρώ που πληρώνει τώρα με τις τρέχουσες.

Μεγαλύτερη επιβάρυνση προδιαγράφεται για τις τριφασικές παροχές, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις ένας μέσος καταναλωτής με παροχή ισχύος 25 KVA και ετήσια κατανάλωση ρεύματος 3.750 κιλοβατωρών θα χρεωθεί με 174 ευρώ ετησίως για τέλη δικτύου διανομής, από 98 ευρώ που χρεωνόταν μέχρι τώρα. 

Πρόκειται για αύξηση περί τα 76 ευρώ τον χρόνο (το 2023) για ένα νοικοκυριό, δηλαδή κάτι παραπάνω από 6 ευρώ τον μήνα. 

Με άλλα λόγια, η επιβάρυνση των οικιακών καταναλωτών με τριφασικές παροχές είναι μεγαλύτερη σε σχέση με αυτών με τις μονοφασικές παροχές που αφορούν σε εγκαταστάσεις με σχετικά μικρές καταναλώσεις ρεύματος. 


Αντίδραση Φάμελλου

«Άλλο ένα χαράτσι στους λογαριασμούς ρεύματος για τους πολίτες και τους παραγωγικούς φορείς της Ελλάδας, επιφυλάσσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη λίγο πριν την εκπνοή της θητείας της.

Αυξάνει τις χρεώσεις για τον ΔΕΔΔΗΕ από την 1η Μαΐου στους λογαριασμούς ρεύματος, με δικαιολογία τη μειωμένη κατανάλωση που οδηγεί σε μικρότερα έσοδα για τον Διαχειριστή. Μετά δηλαδή τις συστάσεις για μείωση κατανάλωσης, σειρά έχει το χαράτσωμα των καταναλωτών.

Μοναδικός σκοπός τους είναι η αύξηση των εσόδων του ΔΕΔΔΗΕ παρότι απολαμβάνει ένα υψηλότατο εγγυημένο έσοδο, πολύ μεγαλύτερο από το μέσο όρο της Ευρώπης.» σημειώνει μεταξύ άλλων ο τομεάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος.

Με πληροφορίες από Ναυτεμπορική



ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back