ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023

ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Τα «πάνω» και τα «κάτω» στο νομό Ιωαννίνων

Εικόνα του άρθρου ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ: Τα «πάνω» και τα «κάτω» στο νομό Ιωαννίνων
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 07/05/2023, 22:50
ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ 2023 - ΕΚΛΟΓΕΣ

Ο νομός Ιωαννίνων, στις τελευταίες εκλογές, κρίθηκε οριακά υπέρ της ΝΔ, με διαφορά 1.087 ψήφων.

Ήταν ένας από τους αμφίρροπους νομούς, που έδωσαν και την ώθηση πάνω από 31% στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΝΔ από την άλλη, ανέκτησε το μεγάλο προβάδισμα που είχε σε διάφορα σημεία του νομού και ή το είχε χάσει ή αυτό είχε μικρύνει, στις εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015.

Η «ψηφογεωγραφία» του νομού Ιωαννίνων έχει ωστόσο πολύ ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά τις δημοτικές ενότητες όπου τα δύο μεγάλα κόμματα είχαν τα καλύτερα ποσοστά τους σε όλο το νομό Ιωαννίνων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κυριάρχησε σε περιοχές του Δήμου Βορείων Τζουμέρκων για παράδειγμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό του το είχε στη δημοτική ενότητα Πραμάντων, όπου άγγιξε το 50%.

Η Νέα Δημοκρατία από την άλλη, κατέγραψε το καλύτερο ποσοστό της στη Φούρκα, με 62,03% και αμέσως μετά, στη Βωβούσα, με 59,87%. Το κυβερνόν κόμμα πήρε ποσοστά άνω του 50% στο Πάπιγκο και στο Μέτσοβο, επίσης.

Οι δέκα καλύτερες περιοχές για τη ΝΔ ήταν οι εξής: Λάκκα Σούλι, Ανατολικό Ζαγόρι, Βωβούσα, Πάπιγκο, Τύμφη, Αετομηλίτσα, Φούρκα, Μέτσοβο και Μηλιά.

Στα γραφήματα, υπάρχει και η σύγκριση με τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών, του Σεπτεμβρίου 2015.

Οι αντίστοιχες δέκα καλύτερες περιοχές για τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν το Καλπάκι, η Λάβδανη, η Εκάλη, οι Καλαρρύτες, η Πασσαρώνα, τα Πράμαντα, το Συρράκο και τα Τζουμέρκα.


 

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back