ΓΙΑΝΝΕΝΑ

ΝΔ και Υγεία: μια δύσκολη σχέση

Εικόνα του άρθρου ΝΔ και Υγεία: μια δύσκολη σχέση
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 01/11/2017, 23:21
ΓΙΑΝΝΕΝΑ

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια φιλότιμη προσπάθεια να αναδείξει την κοινωνική αλληλεγγύη και την υγεία ως βασικές προτεραιότητες της ΝΔ, προκειμένου να «μακιγιάρει» κάπως το νεοφιλελεύθερο πολιτικό προφίλ του κόμματος και να φέρει ξανά πίσω τη «λαϊκή, κοινωνική Δεξιά». Ωστόσο, οι αντιφάσεις και οι δυσκολίες του εγχειρήματος φαίνονται όταν όλες οι τάσεις της ΝΔ συναντιούνται σε συνεδριακές διαδικασίες. Το ενδιαφέρον είναι ότι οι πιο «θετικές» στην ιδιωτική υγειονομική κάλυψη που έτσι και αλλιώς οξύνει τις κοινωνικές διαφορές, δρώντας προσθετικά στην κακή κατάσταση του τομέα της Υγείας, εισηγούνται κυρίως άνθρωποι που αναφέρονται στο χώρο του… κέντρου: ο Βασίλης Οικονόμου, πρώην ΠΑΣΟΚ, πρώην ΔΗΜΑΡ, ο Ιάσων Φωτήλας, πρώην Ποτάμι, ακόμα και ο καθηγητής Πάνος Τσακλόγλου, που δεν δηλώνει στέλεχος της ΝΔ (υπήρξε πάντως σύμβουλος του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, εισηγούμενος μάλιστα την κατάργηση του αφορολόγητου για τα τέκνα). Ο τελευταίος, είχε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον κ. Μπαλωμένο, που παρενέβη για το θέμα των προνομίων των πολυτέκνων. Του απάντησε ότι «κάνατε μια επιλογή να κάνετε πολλά παιδιά. Έκανα την επιλογή να κάνω δύο παιδιά. Γιατί να ανταμειφθείτε;», προκαλώντας μια σχετική αμηχανία.

Ο ίδιος ο τομεάρχης Υγείας κ. Οικονόμου, κατήγγειλε τη θέσπιση των ΤΟΜΥ, των πρωτοβάθμιων μονάδων υγείας ως «κρατικιστική». Λίγο αργότερα, ο πρόεδρος του κόμματος Κυριάκος Μητσοτάκης τις χαρακτήρισε "σοβιετικού τύπου". Είπε όμως ότι χρειάζεται ένα «κοινωνικό κράτος που θα στηρίζει τον πολίτη», αλλά και ότι «πρέπει να υπάρχει ελεύθερη επιλογή οικογενειακού γιατρού» και ότι θα πρέπει να στηριχτεί με Συμπράξεις Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα η πρωτοβάθμια περίθαλψη. Τόνισε επίσης, ότι θα αξιολογηθεί το δημόσιο δίκτυο υγείας, ότι τα Κέντρα Υγείας «είναι μαγαζάκια» που ικανοποίησαν «το δήμαρχο ή και τον κομματάρχη της περιοχής» και τέλος, μίλησε για ειδικές δομές για τους χρόνια πάσχοντες. Εν τέλει, η ομιλία του κ. Οικονόμου ήταν ένα απάνθισμα των πολιτικών χώρων από όπου έχει περάσει, συγκερασμένο στη θέση ότι «ναι μεν κοινωνικό κράτος», αλλά (και) με ιδιωτικό τομέα.

Πιο ουσιαστικός ήταν ο Γιάννης Γιαννακάκης, γιατρός και πρώην δημοτικός και νομαρχιακός σύμβουλος, ο οποίος έκανε μια αρκετά αναλυτική ομιλία, περίπου στο ίδιο πνεύμα στο οποίο κατέληξε ο κ. Οικονόμου, αλλά «από μέσα» και όχι ως «πολίτης που ενδιαφέρεται», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε ο τομεάρχης του κόμματος.

Το σχετικό ερωτηματολόγιο για την Υγεία, σύμφωνα με τη ΝΔ, συμπλήρωσαν 14.894 πολίτες, καταθέτοντας τις απόψεις τους. Μερικές από αυτές είναι «η εσφαλμένη και αναποτελεσματική την άσκηση κοινωνικής πολιτικής με δανεικά», ότι βασικός στόχος σήμερα είναι η εξασφάλιση δουλειάς, ζητούν φορολογικά κίνητρα για την ενίσχυση νέων οικογενειών, ζητούν «επαγγελματικό μάνατζμεντ νοσοκομείων» και τέλος  «επιλέγουν τα φορολογικά κίνητρα για την επέκταση της ιδιωτικής ασφάλισης ως μια πολιτική που θα μπορούσε να καταστήσει πιο αποτελεσματικό και δίκαιο το ασφαλιστικό σύστημα».

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back