ΚΟΣΜΟΣ

To NBA εξεγείρεται μαζί με τις ΗΠΑ

Εικόνα του άρθρου To NBA εξεγείρεται μαζί με τις ΗΠΑ
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Γιώργος Τσαντίκος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 27/08/2020, 11:14
ΚΟΣΜΟΣ

Ενώ οι κινητοποιήσεις μετά τη δολοφονία του Τζωρτζ Φλόιντ από την αστυνομία στις ΗΠΑ παίρνουν διαστάσεις εξέγερσης, οι παίκτες του ΝΒΑ βγαίνουν μπροστά, υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά των φυλετικών διακρίσεων και δολοφονιών.

Σε μια άνευ προηγουμένου κινηματική κίνηση, οι Μιλγουόκι Μπακς, η ομάδα του Γιάννη και του Θανάση Αντετοκούμπο, αποφάσισαν να μην κατέβουν να παίξουν το πέμπτο παιχνίδι της σειράς με τους Ορλάντο Μάτζικ, ενώ ήδη προηγούνταν με 3-1.

Οι Μπακς κατέβηκαν σε απεργία πρακτικά και τους ακολούθησαν και παίκτες άλλων ομάδων της «φούσκας», του post season τουρνουά για την ολοκλήρωση της χρονιάς, που γίνεται στο Ορλάντο.

Αφορμή ήταν άλλο ένα περιστατικό ωμής αστυνομικής βίας, με τον εξ επαφής πυροβολισμό του Τζέικομπ Μπλέικ στην Κενόσα, μια πόλη πολύ κοντά στην έδρα των Μπακς, στο Μιλγουόκι.

Τις συζητήσεις για ανάλογη πρωτοβουλία είχαν ξεκινήσει οι παίκτες των Σέλτικς που θα έπαιζαν σήμερα με τους πρωταθλητές Ράπτορς. To κλίμα, μετά τους επτά πυροβολισμούς κατά του Μπλέικ, που τον αφήνουν παράλυτο, είχε ενταθεί και ήδη, παίκτες όπως ο Τζέιλεν Μπράουν είχαν δηλώσει ότι δεν μπορούν να παίζουν μπάσκετ ενώ συμβαίνουν όλα αυτά εκτός «φούσκας».

Η κατάσταση έχει ξεφύγει ξανά στις ΗΠΑ, ενώ οι εκλογές πλησιάζουν. Οι διαδηλώσεις είναι καθημερινές και άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους σε ένοπλες συγκρούσεις. Η εθνοφυλακή επιστρατεύεται και συχνά ανοίγει πυρ. Η κυβέρνηση Τραμπ παρακολουθεί ανήμπορη να αντιδράσει και επενδύει στα πιο ακροδεξιά και ποταπά συναισθήματα των ψηφοφόρων.

Ο «βασιλιάς» Λεμπρόν Τζέιμς ακολούθησε την απόφαση των Μπακς γράφοντας «fuck this, man!!! We demand change. Sick of it» στο  twitter.

Τις πρώτες πρωινές ώρες Ελλάδας, οι παίκτες των Μπακς έκαναν ανακοίνωση:  «Καλούμε σε απόδοση δικαιοσύνης για τον Τζέικομπ Μπλέκ και ζητάμε να αποδοθούν ευθύνες στους αστυνομικούς».  Επίσης, καλούν τους πολίτες σε «ειρηνική και υπεύθυνη δράση», καθώς και να ψηφίσουν στις 3 Νοεμβρίου. 




Στις 3 το πρωί ώρα Ελλάδας, η Ένωση Παικτών κάλεσε σύσκεψη, στην οποία μίλησαν μεταξύ άλλων οι Κάιλ Κόρβερ, ο ΛεΜπρόν, ο Καρμέλο Άντονι, αλλά και προπονητές, όπως ο Ντοκ Ρίβερς. Λέικερς και Κλίπερς, οι ομάδες του Λος Άντζελες είναι υπέρ της οριστικής διακοπής, όπως και οι Σέλτικς, όπως φαίνεται.

Το μήνυμα της ένωσης όμως, είναι εύγλωττο: «The Revolution Will Be Televised», σε μια παράφραση του κομματιού του Γκιλ Σκοτ-Χέρον, του ριζοσπάστη και ακτιβιστή καλλιτέχνη. Στην ανακοίνωσή της, λίγη ώρα αργότερα, η ένωση αναφέρει: «Οι παίκτες ξεκαθάρισαν για μια ακόμα φορά ότι δεν θα είναι σιωπηλοί. Στηρίζουμε την απόφαση των παικτών των Μπακς να διαμαρτυρηθούν για την αδικία και στηρίζουμε τη συλλογική απόφαση για την αναβολή των παιχνιδιών».




Η Πέμπτη που ξημερώνει στις ΗΠΑ και τον υπόλοιπο κόσμο, αθλητικό και μη, είναι πολύ διαφορετική…

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back