ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Κίνα για στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας

Εικόνα του άρθρου Το ΝΑΤΟ κατηγορεί την Κίνα για στρατιωτική υποστήριξη της Ρωσίας
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 11/07/2024, 11:07
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ, για πρώτη φορά, υιοθετεί τις καταγγελίες της Ουάσινγκτον για τη στρατιωτική υποστήριξη της Κίνας προς τη Ρωσία, κατηγορώντας το Πεκίνο ότι επιτρέπει τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας. Σε δήλωσή της, η στρατιωτική συμμαχία απαίτησε από την Κίνα να σταματήσει τις αποστολές «εξαρτημάτων όπλων» και άλλης τεχνολογίας που είναι κρίσιμες για την ανοικοδόμηση του ρωσικού στρατού.

Ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν η πρώτη φορά που οι 32 σύμμαχοι χαρακτήρισαν από κοινού την Κίνα ως αποφασιστικό παράγοντα ενίσχυσης του πολέμου της Ρωσίας και το χαρακτήρισε σημαντικό μήνυμα.

Το ανακοινωθέν κάλεσε την Κίνα να σταματήσει την υλική και πολιτική υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας και εξέφρασε την ανησυχία της για τις διαστημικές δυνατότητες της Κίνας, αναφέρθηκε στην ταχεία επέκταση του πυρηνικού της οπλοστασίου και κάλεσε το Πεκίνο να συμμετάσχει σε συνομιλίες για τη μείωση του στρατηγικού κινδύνου.

Η Κίνα

«Το NATO θα όφειλε να σταματήσει να υπερβάλει για την λεγόμενη κινεζική απειλή, να σταματήσει να υποκινεί σύγκρουση και αντιπαλότητα, και να κάνει περισσότερα για να συνεισφέρει στην ειρήνη και στη σταθερότητα στον κόσμο», ανέφερε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Όπως γνωρίζουμε όλοι, δεν είναι η Κίνα ο δημιουργός της κρίσης στην Ουκρανία», υπογράμμισε.

«Ουδέποτε προμηθεύσαμε με θανατηφόρα όπλα ούτε τη μια ούτε την άλλη πλευρά της σύρραξης και ασκούμε αυστηρό έλεγχο στις εξαγωγές προϊόντων διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών drones», αναφέρεται στην ανακοίνωση. «Η ουκρανική κρίση παρατείνεται για πάρα πολύ καιρό. Ποιος ρίχνει λάδι στη φωτιά; Ποιος δυναμώνει τη φωτιά; Και ποιος επιδιώκει εγωιστικά κέρδη; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη για όλο τον κόσμο», υπογραμμίζεται στο κείμενο, που εμμέσως πλην σαφώς επικρίνει τη Δύση, ειδικά τις ΗΠΑ, τον βασικό προμηθευτή όπλων των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

Ανάπτυξη πυραύλων

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αρχίσουν να αναπτύσσουν πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς στη Γερμανία το 2026, όπως ανακοίνωσαν οι δύο χώρες σε συνάντηση της συμμαχίας του ΝΑΤΟ την Τρίτη, ένα σημαντικό βήμα που αποσκοπεί στην αντιμετώπιση αυτού που οι σύμμαχοι λένε ότι αποτελεί αυξανόμενη απειλή της Ρωσίας για την Ευρώπη.

Η απόφαση θα στείλει στη Γερμανία τα πιο ισχυρά αμερικανικά όπλα που θα εγκατασταθούν στην ευρωπαϊκή ήπειρο από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, σε μια σαφή προειδοποίηση προς τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Μαννι πισω dodoni back