ΚΟΣΜΟΣ

NATO: Ασκήσεις Ψυχρού Πολέμου

Εικόνα του άρθρου NATO: Ασκήσεις Ψυχρού Πολέμου
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 18/01/2024, 20:00
ΚΟΣΜΟΣ

Το ΝΑΤΟ ξεκινά τη μεγαλύτερη άσκησή του από την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, δοκιμάζοντας πώς τα αμερικανικά στρατεύματα θα μπορούσαν να ενισχύσουν τους Ευρωπαίους συμμάχους σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και στην ανατολική πλευρά της συμμαχίας.

Περίπου 90.000 στρατιώτες πρόκειται να συμμετάσχουν στις ασκήσεις Steadfast Defender 2024 («Ακλόνητος Υπερασπιστής»), που θα διαρκέσουν έως τον Μάιο, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες, ο ανώτατος διοικητής της συμμαχίας Κρις Καβόλι.

Θα συμμετάσχουν περισσότερα από 50 πλοία, από αεροπλανοφόρα έως αντιτορπιλικά, καθώς και περισσότερα από 80 μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και μη επανδρωμένα αεροσκάφη και τουλάχιστον 1.100 οχήματα μάχης, συμπεριλαμβανομένων 133 αρμάτων μάχης και 533 οχημάτων μάχης πεζικού, ανέφερε το ΝΑΤΟ.

Ο Καβόλι δήλωσε ότι τα γυμνάσια θα προβάρουν την εκτέλεση των περιφερειακών σχεδίων του ΝΑΤΟ, τα πρώτα αμυντικά σχέδια που έχει καταρτίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς πώς θα αντιδράσει σε μια ρωσική επίθεση.

Το ΝΑΤΟ δεν ανέφερε ονομαστικά τη Ρωσία στην ανακοίνωσή του. Ωστόσο, το κορυφαίο στρατηγικό του έγγραφο χαρακτηρίζει τη Ρωσία ως την πιο σημαντική και άμεση απειλή για την ασφάλεια των μελών του ΝΑΤΟ.

Οι τελευταίες ασκήσεις παρόμοιου μεγέθους ήταν η Reforger -κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου το 1988 με 125.000 συμμετέχοντες- και η Trident Juncture το 2018 με 50.000 συμμετέχοντες, σύμφωνα με το ΝΑΤΟ.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back