ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

NASA: Το ιστορικό ελικόπτερο Ingenuity προσγειώθηκε οριστικά στον Άρη

Εικόνα του άρθρου NASA: Το ιστορικό ελικόπτερο Ingenuity προσγειώθηκε οριστικά στον Άρη
ΣΥΝΤΑΚΤΗΣ: Κύριος Τύπος
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 26/01/2024, 11:31
ΕΠΙΣΤΗΜΗ-LIFE

Η NASA ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι το ρομποτικό ελικόπτερο Ingenuity του Άρη, το πρώτο όχημα που πέτυχε μηχανοκίνητη, ελεγχόμενη πτήση σε έναν άλλο κόσμο, καθηλώθηκε οριστικά μετά από δεκάδες πτήσεις επί τρία χρόνια, τερματίζοντας μια αποστολή-ορόσημο που ξεπέρασε κατά πολύ όλες τις προσδοκίες.

Η μοίρα του Ingenuity σφραγίστηκε όταν οι εικόνες που διακτινίστηκαν στη Γη μετά την 72η και τελευταία πτήση του στις 18 Ιανουαρίου έδειξαν ότι ένα τμήμα ενός από τα δύο πτερύγια του δίδυμου ρότορα της μικροσκοπικής σβούρας είχε σπάσει, καθιστώντας το ανίκανο για περαιτέρω λειτουργία, δήλωσαν αξιωματούχοι της NASA.

Αυτό που είχε προγραμματιστεί ως μια τεχνολογική επίδειξη 30 ημερών με όχι περισσότερες από πέντε σύντομες πτήσεις κατέληξε να ξεπεράσει κατά πολύ τις προσδοκίες των μηχανικών που σχεδίασαν και κατασκεύασαν το ελικόπτερο στο Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA (JPL) κοντά στο Λος Άντζελες.

Το Ingenuity κάλυψε τελικά πάνω από το έδαφος του Άρη 14 φορές μεγαλύτερη απόσταση από ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί, καταγράφοντας περισσότερες από δύο ώρες και οκτώ λεπτά χρόνου πτήσης και καλύπτοντας μια απόσταση 17 χιλιομέτρων και με τις 72 πτήσεις. Το μέγιστο ύψος του μετρήθηκε στα 24 μέτρα.

Το ελικόπτερο μεταφέρθηκε στον Κόκκινο Πλανήτη δεμένο στην κοιλιά του ρόβερ Perseverance της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε πριν από τρία χρόνια στο έδαφος μιας τεράστιας αρειανής λεκάνης που ονομάζεται κρατήρας Jerezo σε μια ξεχωριστή αποστολή που αποσκοπούσε κυρίως στη συλλογή επιφανειακών δειγμάτων για ενδεχόμενη επιστροφή στη Γη.

Η αμερικανική διαστημική υπηρεσία δήλωσε ότι το Ingenuity πραγματοποίησε μια «αναγκαστική προσγείωση» κατά τη διάρκεια της προτελευταίας του πτήσης στις 6 Ιανουαρίου, προφανώς προσγειώθηκε πιο απότομα από ό,τι είχε προγραμματιστεί λόγω αποπροσανατολισμού της πλοήγησης.

Όταν οι ελεγκτές του JPL προσπάθησαν να πραγματοποιήσουν μια σύντομη, κάθετη πτήση 12 ημέρες αργότερα για να προσδιορίσουν τη θέση του Ingenuity, τα δεδομένα δείχνουν ότι σηκώθηκε από το έδαφος, αιωρήθηκε για λίγο και στη συνέχεια άρχισε να κατεβαίνει πριν χάσει την επαφή με το ρόβερ, το οποίο χρησιμεύει ως αναμεταδότης επικοινωνιών του με τη Γη.

Οι εικόνες που έστειλε το ελικόπτερο μέρες αργότερα κατέγραψαν τη σκιά του κατεστραμμένου πτερυγίου του ρότορα, που προφανώς έσπασε κατά την τελική προσγείωσή του.

Με πληροφορίες από Reuters. Φωτογραφία: Αυτή η εικόνα του ελικοπτέρου Ingenuity Mars Helicopter της NASA λήφθηκε από το όργανο Mastcam-Z του οχήματος Perseverance στις 15 Ιουνίου 2021, την 114η ημέρα της αποστολής. Η εικόνα έχει υποστεί επεξεργασία από την αρχική έκδοση/NASA

ΕΤΙΚΕΤΕΣ
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
Ντοτη3 dodoni back